In English
 
 

Onko ilmastonmuutos hallittavissa? - Tanner-luento 2008

Tanner-luennoitsijaksi 14.2.2008 kutsuttiin Nobel-palkitun Kansainvälisen ilmastopaneelin puheenjohtaja Rajendra K. Pachauri. Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kaikkien aikojen suurin yhteinen kysymys ja haaste. Tutkimus tarjoaa yhä kiistattomampaa näyttöä siitä, että ilmaston lämpeneminen on olennaiselta osin inhimillisen toiminnan tulosta. Minkälaisia mahdollisuuksia ihmiskunnalla on hallita ilmastonmuutosta ja millaisiin tekoihin ja toimenpiteisiin on ryhdyttävä? Minkälaisia muutoksia paikallisessa, kansallisessa ja globaalissa toimintaympäristöstä on tapahduttava, jotta ilmastonmuutoksen hallitseminen todella olisi mahdollista? Minkälaisia esteitä ilmastonmuutoksen tehokkaan hallitsemisen edessä on?

Nobelisti Pachaurin esitystä kommentoivassa paneelikeskustelussa ilmastonmuutoksen hallitsemisesta keskustelivat EU:n komission ja parlamentin kannalta komissaari Olli Rehn ja Euroopan parlamentin väliaikaisen ilmastovaliokunnan jäsen europarlamentaarikko Riitta Myller, tutkimuksen kansainväliseltä huipulta professori Jingyun Fang Pekingin yliopistosta ja professori Atte Korhola Helsingin yliopistosta, sekä medianäkökulmasta Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen. Puheenjohtajana toimii Väinö Tannerin säätiön hallituksen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Lasse Lehtinen.

OHJELMA

Tilaisuuden avaus
Säätiön hallituksen puheenjohtaja Lasse Lehtinen
Avaussanat
Tanner-akatemian esimies Mart Saarma

Tanner-luento 2008
Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) puheenjohtaja Rajendra K. Pachauri

Paneelikeskustelu
Komissaari Olli Rehn, europarlamentaarikko Riitta Myller, vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen, professori Jingyun Fang, Pekingin yliopisto, ja professori Atte Korhola, Helsingin yliopisto

Päätössanat
Tanner-akatemian esimies Mart Saarma