In English
 
 

HISTORIA ELÄVÄKSI – KEVÄÄN 2022 ASIANTUNTIJAVIERAILUJEN LISÄHAKU 30.3-18.4.2022

Maailma on muutosten kourissa, me haemme vastauksia - juuri nyt esimerkiksi Ukrainan sodan syihin, Venäjän tavoitteisiin ja ajatteluun. Tavoitteena on tarjota erityisesti historian ja yhteiskuntaopin opettajille asiantuntija-apua. Elämme isojen ja moniulotteisten murrosten kautta ja se näkyy ja kuuluu myös luokkahuoneissa. Oppikirjat vanhenevat nopeasti ja yhteiskunnalliset asiat mietityttävät nuoria yhä enemmän.

”Historia eläväksi” –palvelu tarjoaa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille mahdollisuuden saada historian asiantuntija luennoimaan ja keskustelemaan oppilaiden toivomista ajankohtaisista aiheista.

Vierailutoimintaa on järjestetty vuodesta 2017 lähtien eri puolilla Suomea. Asiantuntijoiden käynnit antavat oppilaille paremmat valmiudet seurata yhteiskunnallista keskustelua ja herättää kiinnostusta tapahtumien taustoihin.

Käynnit ovat kouluille maksuttomia. Niitä voi hakea kahdesti vuodessa lukukausien alussa. Kevään lisähaku on 30.3.-18.4. Tuloksista tiedotetaan viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Tapaamiset toteutetaan joko paikan päällä tai etävierailuina.

Vierailijat ovat historian tutkijoiden verkostojen suosittelemia tutkijoita ja tietokirjailijoita. Säätiö maksaa myös vieraiden palkkiot.

Vierailua voi toivoa mistä tahansa historiaan liittyvästä aiheesta. Se voi kohdistua yksittäiselle oppitunnille tai useamman luokan yhteiseen tilaisuuteen. Sisällöstä ja toteutuksesta sovitaan aina opettajan ja asiantuntijavieraan kesken. Jo kevään ensimmmäisessä haussa toivottiin yleisimmin Venäjän ja muiden lähialueiden historian asiantuntijoita, joita on useita asiantuntijoidemme joukossa.

Aina voimme kysyä esimerkiksi:
Miksi menneisyydessä kävi silloin niin kuin kävi?
Mitä voimme oppia historiasta?
Mitä tarvitaan, että vihapuhe johtaa poliittiseen terrorismiin myös Suomessa?
Mitä eroa on suomalaisella ja venäläisellä nationalismilla?

Hae vierailijaa huhti-kesäkuulle 2022 tästä

Haku on avoinna 30.3.-18.4.2022. Lisätietoja Historia eläväksi –ohjelmasta ja Väinö Tannerin säätiöstä voi kysyäsäätiön toimitusjohtajalta Jyrki Jauhiaiselta, vainotannerinsaatio@gmail.com


 

Historia eläväksi -vierailun hakulomakeHakemustietoja voidaan käyttää tämän palvelun ja Politiikasta.fi:n vastaavan vierailupalvelun yhteensovittamiseksi. Hakemustiedot säilytetään 15.6.2022 asti.