In English
 
 

HISTORIA ELÄVÄKSI – SYKSYN 2022 ASIANTUNTIJAVIERAILUJEN HAKUAIKA 19.8.-9.9.2022

Maailma on muutosten kourissa, me haemme vastauksia - juuri nyt esimerkiksi Ukrainan sodan syihin ja merkitykseen, Venäjän tavoitteisiin ja ajatteluun. Tavoitteena on tarjota erityisesti historian ja yhteiskuntaopin opettajille asiantuntija-apua. Elämme isojen ja moniulotteisten murrosten kautta ja se näkyy ja kuuluu myös luokkahuoneissa. Oppikirjat vanhenevat nopeasti ja yhteiskunnalliset asiat mietityttävät nuoria yhä enemmän.

”Historia eläväksi” –palvelu tarjoaa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille mahdollisuuden saada historian asiantuntija luennoimaan ja keskustelemaan oppilaiden toivomista ajankohtaisista aiheista.

Vierailutoimintaa on järjestetty vuodesta 2017 lähtien eri puolilla Suomea. Asiantuntijoiden käynnit antavat oppilaille paremmat valmiudet seurata yhteiskunnallista keskustelua ja herättää kiinnostusta tapahtumien taustoihin.

Käynnit ovat kouluille maksuttomia. Niitä voi hakea kahdesti vuodessa lukukausien alussa. Syyskauden vierailujen haku on 19.8.-9.9. Tuloksista tiedotetaan noin viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Tapaamiset toteutetaan joko paikan päällä tai etävierailuina.

Vierailijat ovat historian tutkijoiden verkostojen suosittelemia tutkijoita ja tietokirjailijoita. Säätiö maksaa myös vieraiden palkkiot.

Vierailua voi toivoa mistä tahansa historiaan liittyvästä aiheesta. Se voi kohdistua yksittäiselle oppitunnille tai useamman luokan yhteiseen tilaisuuteen. Sisällöstä ja toteutuksesta sovitaan aina opettajan ja asiantuntijavieraan kesken. Jo kevään hauIssa toivottiin yleisimmin Venäjän ja muiden lähialueiden historian asiantuntijoita, joita on useita asiantuntijoidemme joukossa.

Aina voimme kysyä esimerkiksi:
Miksi menneisyydessä kävi silloin niin kuin kävi?
Mitä voimme oppia historiasta?
Mitä tarvitaan, että vihapuhe johtaa poliittiseen terrorismiin myös Suomessa?
Mitä eroa on suomalaisella ja venäläisellä nationalismilla?

Hae vierailijaa syys-joulukuulle 2022 alla.

Haku on avoinna 19.8.-9.9.2022. Lisätietoja Historia eläväksi –ohjelmasta ja Väinö Tannerin säätiöstä voi kysyä säätiön toimitusjohtajalta Jyrki Jauhiaiselta, vainotannerinsaatio@gmail.com


 

Historia eläväksi -vierailun hakulomake