Helsingin kaupunginrajan ulkopuolella, nykyisen Kansallismuseon paikalla seisoi ankea vuokrakasarmi, jota sanottiin Tallgrenin villaksi. Gustaf Alfred ja Maria Sofia Thomassonin pienessä vuokrahuoneessa oli 12.3.1881 karuista olosuhteista huolimatta suuri päivä, kun perheeseen syntyi esikoispoika, joka sai myöhemmin nimekseen Väinö Alfred. Pitkään Väinö ei kaupungin liepeillä kuitenkaan joutunut asumaan, sillä onnea hehkuva nuori perhe löysi asunnon Pohjois-Esplanadilta. Perheen elintason varsinaisesta kohenemisesta on silti tässä ensimmäisen muuton yhteydessä vielä liian aikaista puhua, sillä uusi asunto oli sekin varsin karu vuokrahuone. Asunto sijaitsi pihan perukoilla puisessa lisärakennuksessa, mutta elinympäristön muutos oli kaikesta huolimatta lähes dramaattinen. Olihan Thomassonien uusi asuinympäristö oli itsessään kaupungin hienoimpia, joten jarrumies Gustaf Alfred oli jo siinä mielessä onnistunut kohentamaan tuoreen perheensä sosiaalista asemaa. Kolme vuotta myöhemmin Thomassonit muuttivat jälleen, nyt Kansakoulukadun ja Fredrikinkadunkulmaukseen, missä syntyi pian muuton jälkeen Väinön pikkusisko Bertta Laura Maria.
Varsinainen harppaus Thomassonien asumisessa tapahtui elokuussa 1888, kun perhe muutti omaan osakehuoneistoonsa nykyisten Eerikin?, Ruoholahden? ja Hietalahdenkatujen rajoittamaan kortteliin. Noin kahta vuotta aikaisemmin Thomassonit olivat lähteneet mukaan aivan ennen näkemättömään yritykseen, sillä heistä tuli silloin Suomen ensimmäisen työläisten asunto-osakeyhtiön osakkaita. Työväen Osakeyhtiö Alku rakennutti kuusi puutaloa, joiden kahden huoneen asuntoihin oli vedetty viemärit ja vesijohto. Tämä oli todella modernia aikana, jolloin suuri osa Helsingin työläisistä joutui hakemaan vetensä ämpäreillä kaupungin kaivoista.
Väinö oppi lukemaan jo ennen koulun alkamista kuusivuotiaana. Tämä antoi suotuisan alun hänen opintiellensä ja Väinön kouluaika sujuikin ilman suurempia kommelluksia, ellei satunnaisia komennuksia uuninnurkkaan oteta huomioon. Erityistä kiitosta Väinö sai sujuvasta sisälukutaidostaan ja nopeista hoksottimistaan laskennossa. Lisäksi Thomassonin perheen esikoinen osoittautui erityisen kaunisääniseksi laulajaksi. Väinön elämään kuului tuolloin tietysti tavallisia pikkupoikien touhuja erilaisten pelien ja leikkien muodossa, mutta myös paljon kotitalouden hoitoon liittyviä töitä ja arkisempaakin aherrusta. Ensimmäisen ansiotyönsä Väinö sai eräältä teologian opiskelijalta, joka tarvitsi tutkimukseensa raamatun esilukijaa. Tästä työstä hänelle maksettiin ruhtinaallisesti 25 penniä tunnilta.
Syksyllä 1892 11-vuotias Väinö Thomasson aloitti opintonsa Helsingin Suomalaisessa Reaalilyseossa. Väinön isä ja äiti kävivät monta syvällistä keskustelua siitä pitäisikö heidän ylipäänsä laittaa poikaansa oppikouluun. Väinön lahjakkuus kansakoulussa oli ollut kuitenkin jo niin silmiin pistävää, että päätös oppikouluun menemisestä tuntui varmaan monesta ulkopuolisesta itsestään selvyydeltä. Thomassonit kuitenkin harkitsivat tosissaan oliko jarrumiehen pojan paikka oppikoulussa, mutta päättivät lopulta, että perheensä esikoinen oli ansainnut mahdollisuutensa opintiellä.
Väinö aloitti keskikoulun todella ajanmukaisissa tiloissa, sillä reaalilyseon uudisrakennus valmistui parahiksi syksyllä 1892. Thomassonin perheen vanhin lapsi kuului 31 pojan vahvuiseen I A-luokkaan, joiden sosiaalinen tausta oli kaikilla jokseenkin samanlainen kuin Väinöllä ehkä pois lukien pari merikapteenin poikaa. Kouluun oli enemmän pyrkijöitä, kuin mitä aloituspaikkoja oli tarjolla, joten kaikkien Väinön luokkatoverien oli täytynyt selvittää helpohko pääsykoe. Väinö oli pääsykokeessa luokkansa toiseksi etevin ja siis läpäisi kokeen liehuvin lipuin. Väinön koulumenestys hieman hiipui ensimmäisen lukuvuoden aikana ja hän oli kevättodistusten mukaan vasta luokkansa 12. paras oppilas. Hänen menestyksensä keskikoulussa oli myöhemminkin vankkaa keskitasoa. Liikuntatunneilla Väinö oli elementissään ja hän osoittautui hiihtokelien tultua luokkansa parhaaksi hiihtäjäksi.
Täytettyään
säädetyt 15 vuotta reaalilyseon neljäsluokkalainen Väinö Thomasson
vaihtoi nimensä Tanneriksi. Aivan yksin hän ei ollut nimenvaihtoasiassa
liikkeellä, sillä hänen naapurinsa, mutta ei sukulaisensa E. Edward
Thomasson suomensi sukunimensä Väinön kanssa yhtä aikaa. Pojilla oli
määrätyt kolme kertaa juhlallinen ilmoitus lehdessä jossa todettiin,
että Nimemme ovat tähän asti olleet E. Edward ja Wäinö Thomasson; tästä
lähin tulevat olemaan E. Edward Laakso ja Väinö A. Tanner. Mitään
ylenpalttista suomalaisuusaatteen puuskaa Tannerin muistelmien mukaan
nimenvaihdokseen ei kuulunut, mutta jostakin hänen päähänsä oli
pinttynyt ajatus, ettei hän halunnut olla Thomasson. Väinön Maria-äiti
tosin oli kiihkeän uskonnollisuutensa lisäksi innokas
suomalaisuusliikkeen kannattaja, joten äidin ajattelu varmasti vaikutti
myös nuoreksi mieheksi varttuneen Väinön intoon suomentaa nimensä.
Jos
Väinön oppikouluun meno oli aiheuttanut keskustelua Thomassonien
perheessä niin hänen luokioon siirtymisestään taidettiin jo sitten ihan
riidelläkin. Väinön isä Gustaf oli nimittäin jyrkästi Väinön lukioon
menoa vastaan ja ilmoitti, ettei hänen varansa riittäisi kustantamaan
pojan opintoja. Orastavia poliittisia kykyjä osoittaen Väinön onnistui
kuitenkin neuvotella isänsä kanssa sopimus, jonka mukaan hän menisi
loma-aikoinaan töihin ja pyrkisi itse kustantamaan lukion käymisestä
koituvat kulut.
Keväällä 1897 Väinö oli päättänyt keskikoulun
mainiolla todistuksella, jonka keskiarvona oli 8,64. Kymppejäkin
todistuksessa oli kolme suomenkielessä, kirjanpidossa ja voimistelussa.
Siinä mielessä Väinöllä oli kaikki edellytykset jatkaa opintojaan
lukiossa. Ennen lukion alkua hänen täytyi kuitenkin pestautua
kesätöihin, jotta opiskelukassa olisi kesän aikana karttunut. Väinö
pääsikin töihin Kaivopuistoon rakennustyömaalle tiilenkantajaksi ja
myöhemmin saman rakennusliikkeen kirjuriksi. Lukiossa opiskelu sujui
mutkitta ja Tanner kirjoitti itsensä ylioppilaaksi keväällä 1900
luokkansa priimuksena tietenkin yleisarvosanalla laudatur.
Tannerin
lukioaikoihin liittyi läheisesti kaveriporukka, jota hän itse
muistelmissaan kutsui neliapilaksi. Neljän pojan ryhmä harrasti
monenlaista urheilua mutta etenkin pitkiä hiihtoretkiä Helsingin
ympäristössä. Poikien harrastuksiin kuului myös soittaminen
orkesterissa, jossa Tannerin instrumenttina oli huilu. Tanner oli
poikavuosinaan melko ujo eikä siksi menestynyt erityisemmin
seurustelussa tyttöjen kanssa. Myös julkiset esiintymiset hieman
kammottivat nuorta Tanneria.
Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Tannerin kiinnostus kohdistui Suomen Liikemiesten Kauppaopistoon. Tähän opinahjoon hän ystävänsä Janne Etholénin kanssa pyrkikin jo kesällä 1900. Liikemiesten kauppaopisto oli kolmeluokkainen koulu, johon ylioppilaat pääsivät suoraan toiselle luokalle. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kunnianhimoisille nuorille miehille, vaan he vaativat koulunjohtajalta pääsyä suoraan kolmannelle luokalle. Alun vastaan pyristelyn jälkeen koulunjohtaja suostui poikien pyyntöön, mutta vain sillä ehdolla, että nämä tenttisivät toisen luokan kurssit opintojensa aluksi. Näin herrat Tanner ja Etholén pääsivät opiskelemaan kaupallista alaa. Jossain mielessä Tanner ehkä hieman alitti omat mahdollisuutensa, sillä hänen menestyksensä lukiossa enteili ehdottomasti yliopistouraa.
Poliittisen ajattelunsa herättäjänä Tanner piti helmikuun manifestia. Tannerin kouluaikojen poliittisia harrastuksia voi pitää lähinnä suomettarelaisina, mutta liikemiesopiston aikana hänen poliittinen maailmankatsomuksensa alkoi toden teolla hahmottua. Kouluaikojen mieliaiheen eli kielipolitiikan sijaan Tanner kiinnostui opettajiensa rohkaisemana yleisemminkin yhteiskunnallisista kysymyksistä. Erityisesti maisteri Yrjö W. Jahnsson innosti Tanneria perehtymään osuusliiketoimintaan. Aivan merkityksetöntä ei ollut sekään, että liikemiesopiston opettajakuntaan kuului eräs Väinö Wallin myöhemmin Voionmaa. Wallin ei tosin opettanut Tanneria, mutta näiden työväenliikkeen kannalta kahden niin tärkeän miehen tiet kohtasivat ensikertaa juuri liikemiesopistolla vieläpä sisäänpääsykuulustelun yhteydessä.
Vuosi liikemiesopistossa oli
monessakin mielessä suoraa jatkoa koulunkäynnille. Tanner kuvailee
muistelmissaan kuinka he tekivät itseään huvittaakseen pieniä kepposia
opettajilleen kuin koulussa konsanaan. Myös liikemiesopiston opetus oli
hyvin koulumaista. Tannerin mukaan opistossa menestymiseen riitti se,
että teki läksynsä ja piti korvansa auki tunneilla. Tanner todella
menestyikin sillä hän valmistui keväällä 1901 luokkansa priimuksena.
Tanner
liittyi syksyllä 1900 Uusmaalaiseen osakuntaan, vaikka siis ei
opiskellutkaan vielä yliopistossa. Osakuntatoiminnan kautta Tanner pääsi
kosketuksiin yliopistoväen kanssa ja tempautui mukaan myös
kansansivistystyöhön, jota kaikki osakunnat tuolloin innokkaasti
harrastivat. Kansanvalistus tarkoitti käytännössä julkista esiintymistä,
mikä oli enemmän tai vähemmän kauhistus ujolle ylioppilas Tannerille.
Joululomansa aikana hän kuitenkin joutui kahteen otteeseen esiintymään
kyseisissä kansanvalistustilaisuuksissa. Näitä kokemuksia Tanner
luonnehti elämänsä piinaavimmiksi. Julkiset esiintymiset saivat
kuitenkin pian jatkoa, kun Tanner määrättiin luennoimaan Myrskylään
kahdeksi viikoksi. Tämän komennuksensa aikana Tanner sai esiintymiseensä
varmuutta ja alkoi hiljalleen tottua ajatukseen väkijoukoille
puhumisesta.
Talvikausi 1901 oli Tannerille eräänlaista etsimisen aikaa. Häntä oli pyydetty pyhäkoulun opettajaksi, mutta päätöstä asiassa Tannerin oli vaikea tehdä. Lopulta luettuaan romaanin Richard Bruce Tanner teki päätöksen ryhtyä pyhäkoulunopettajaksi ja samalla hän päätti äitinsä toiveiden mukaisesti pyrkiä pappisuralle.
Opiskeluihinsa kauppaopistossa Tanner oman muistinsa mukaan ehti paneutua vain pintapuolisesti ja vasta huhtikuussa 1901 hän sai kiinni rivakammasta lukutahdista. Opintojen ohessa Tannerilla oli jos jonkinlaista harrastusta. Jo syksyllä 1900 Tanner oli ryhtynyt henkivakuutusasiamieheksi, mutta siitä ei tullut uraa nuorelle ylioppilaalle. Suoraan sanoen Tanner sai kovasanaisen huomautuksen tekemästään henkivakuutuksesta ja kyllästyi työhönsä pian negatiivisen palautteen saamisen jälkeen.
Liikemiesopiston jälkeen Tanner suuntasi katseensa työelämään. Entisen opinahjonsa suosittelemana Tanner sai töitä Torniosta F. O. U. Nordbergin tukku ?ja vähittäiskauppaliikkeestä. Torniossa Tanneria odotti konttoristin työpaikka ja sadan markan kuukausi palkka. Helsingistä katsoen uusi työpaikka oli kauhean kaukana, mutta liikemiesopiston priimukselle tarjottiin silti parasta mahdollista paikkaa ja varsin kilpailukykyisellä palkalla. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Väinön isä ansaitsi vuosikymmenien palveluksen jälkeen Valtion Rautateillä noin 70 markkaa kuukaudessa, joten konttoristin tilipussi tuntui luultavasti Väinöstäkin melko muhkealta.
Työstään Tanner pienien alkuvaikeuksien jälkeen selviytyi erittäin hyvin. Hänen pääasiallinen tehtävänsä oli hoitaa liikkeen kirjeenvaihtoa lähinnä Saksaan. Tannerin työtehtävät muodostuivat jopa helpoiksi hänelle ja melko pian levoton nuorimies tunsi kyllästyvänsä helppoon työhönsä. Lisähaasteita Tanner sai lehtialalta, kun hänet pestattiin pienen torniolaislehden aputoimittajaksi. Toimittajan työssä Tanner pääsi tutustumaan varsin laajasti Tornion ja tietysti myös Haaparannan kulttuurielämään. Kotiin kirjoittamassaan kirjeessä Tanner kuvaa kulttuuririentoja ja kertoo, että on ollut jo kolmessa konsertissa daaminsa kanssa. Kuka tai ketkä olivat Tannerin seurana noissa tapahtumissa jää historian hämärään.
Tannerin työsuhde Tornioon oli tehty vuodeksi, mutta jo syksyllä 1901 hän ilmoitti halunsa palata Helsinkiin. Työnantaja suostuikin purkamaan työsuhteen muutaman päivän miettimisen jälkeen ja Tanner palasi syys-lokakuun vaihteessa kotiin. Paluu oli varsin riemukas niin kotiväen kuin vanhan kaveriporukankin puolesta. Väinön ystävät olivat siirtyneet yliopistomaailmaan ja niinpä hänkin kirjautui 9.10.1901 Helsingin yliopiston lainopilliseen tiedekuntaan. Tannerin yliopistoura lähti käyntiin historian, filosofian, suomen kielen ja vanhojen käsialojen opinnoilla, joihin hän perehtyi perusteellisesti heti syksyllä 1901. Opinnot jäivät pian kuitenkin sivuun, sillä Tanner innostui jälleen liiketoiminnasta ja hän lähti osakkaaksi Talous-Osakekauppa nimiseen yritykseen sekä pestautui liikkeeseen vielä konttoristiksi. Alkuinnostuksen jälkeen konttoristin työt alkoivat jälleen maistua puulta ja Tanner irtisanoutuikin varsin pian uudesta työpaikastaan. Seuraavaksi Tanner kokeili siipiensä kantavuutta kaupparatsuna, mutta totesi pian, ettei ollut tarpeeksi supliikkimiehiä työhön, jossa jatkuvasti piti tuputtaa tavaraa ihmisille silloinkin kun nämä eivät olleet siitä vähääkään kiinnostuneita. Tanner koki epäonnistuneensa surkeasti, kun oikein mikään työ ei ottanut tulta alleen, niinpä hän alkoikin suunnitella siirtymistä ulkomaille.
Murhemielen painama Tanner meni maisteri Yrjö Jahnssonin juttusille ja pyysi jonkinmoista neuvoa siitä mitä epäonnistuneen liikemiehenalun olisi silloisessa tilanteessa tehtävä. Jahnssonilla olikin ehdotus valmiina. Tannerin pitäisi jättää yksityiseen omistukseen perustuvat liiketoimet taakseen, sillä niissä tähdättiin aina vain omaan etuun eikä välitetty yhteisen edun ajamisesta tuon taivaallista. Jahnssonin ratkaisu Tannerin huoliin oli osuusliiketoiminta, joka Suomessa oli vielä tuohon aikaan melko tuntematonta. Jahnssonin mukaan osuusliiketoiminta oli eettisesti korkeatasoisempaa, sillä siinä bisneksen teko tähtäsi yhteiseen tai siis ainakin osuuskunnan hyvään. Vaikka Tanner ei heti tuntenutkaan suoranaista kutsumusta osuustoimintaan, hänen mielenkiintonsa joka tapauksessa heräsi. Myöhemmin Jahnsson suositteli Tannerille lähtöä Saksaan ja kirjoitti tälle myös suosittelukirjeen, jonka tenhovoima itämeren tuolla puolen osoittautui kuitenkin melko vähäiseksi.
Saksassa Tanner hakeutui hampurilaisen keskusosto-osuusliikkeen palvelukseen. Työpaikan hankkiminen ei kuitenkaan sujunut aivan niin helposti kuin nuori ja innokas ylioppilas oli kuvitellut.
Hakiessaan työharjoittelijan paikkaa Tanner törmäsi yllättäviin ongelmiin, sillä maisteri Jahnssonin suosituksista ei ollut paljonkaan apua. Vasta kolmannen kerran samaa paikkaa haettuaan Tanner hyväksyttiin keskusosto-osuusliikkeeseen harjoittelijaksi, mutta silloinkin täysin palkatta. Tanner aloitti postinlajittelijana, mutta kohosi parin kuukauden jälkeen konttoristiksi, mistä työstä hänellä alettiin myös maksaa palkkaa. Tannerin kuvauksen mukaan työolot olivat melko askeettiset, mutta nuoren miehen halu oppia uutta oli niin voimakas, että pienet vastoinkäymiset eivät häntä häirinneet.
Aluksi Tanner asui puolalaisessa perheessä, mutta muutti pian lähemmäs työpaikkaansa huoneeseen, jonka lapseton saksalainen pariskunta hänelle vuokrasi. Tämä pariskunta tuli Tannerille hyvin läheiseksi ja erityisesti uunimuurarina työskennellyt isäntä oli mieluista juttuseuraa nuorelle suomalaiselle. Isäntä oli palava sosialidemokraatti, mikä mahdollisesti vaikutti Tannerin myöhempiin valintoihin suurestikin.
Yleisesti ottaen asuminen Hampurissa ei ollut kallista. Huoneen vuokra oli noin 12-15 Saksan markkaa kuukaudessa, kun konttoristin kuukausipalkka oli noin 100 markkaa. Tosin on huomautettava, että lämmitys ei kuulunut huoneen vuokraan, vaan siitä piti maksaa erikseen. Niinpä neuvokas Tanner ostikin pienen spriikamiinan, jolla hän saattoi edullisesti lämmittää huonettaan. Tanner muisteli myös, että paksujen vällyjen välissä ei voinut tulla kylmä varsinkin, kun Hampurin talvi oli lyhyt ja Suomen oloihin tottuneelle varsin leuto.
Kaikki aika ei kuitenkaan kulunut Tanneriltakaan työntekoon, vaan hän oli mukana monenlaisessa harrastustoiminnassakin. Suomalaisen merimieskirkon yhteydessä järjestettiin joitakin juhlia, joissa Tanner esitti puheita ja muutaman kerran myös huilu ja okariina esityksiä. Saksalaisten työtoveriensa kanssa Tanner teki soutumatkoja Alster järvelle. Noilla retkillä oli koeteltu soutajan taitoja kilpailussa, jonka Tanner Manes nimisen työtoverinsa kanssa voitti ylivoimaiseen tapaan. Tanner saavutti työtoveriensa parissa voimamiehen maineen, kun hän soutukilpailujen jälkeen kellisti työpaikkansa riskeimmät miehet painissa. Tanner kuvaili tosin työtovereitaan heiveröisiksi, mutta kaikesta huolimatta nämä alkoivat kutsua Tanneria suomalaiseksi karhuksi (der finnische Bär).
Elokuun
lopulla vuonna 1903 Tanner sai kirjeen Suomesta Juho Rauniolta, joka
tarjosi Tannerille paikkaa Turun Vähäväkisten Osuusliikkeen
kaupanhoitajana. Tanner keskusteli tarjoutuneesta tilaisuudesta
saksalaisen oppi-isänsä Heinrich Kaufmannin, joka suositteli lämpimästi
paikan vastaanottamista. Niinpä Tanner ei pitkään viivytellyt
vastauksessaan, jossa hän suostui Raunion ehdotukseen vaikka pitikin
tarjottua 175mk/kk palkkaa liian pienenä. Tanner aloitti välittömästi
valmistelut kotimatkaa varten ja 6.10.1903 Tanner jo asui Turussa ja
allekirjoitti työsopimuksensa Turun Vähäväkisten Osuusliikkeen kanssa.
Kaupanhoitaja
Tanner sai johdettavakseen maan suurimman osuusliikkeen, jolla oli
kahden vuoden toiminnan jälkeen jo 7 myymälää ja 2 leipomoa sekä 20
hengen henkilökunta. Turun Vähäväkisten Osuusliike perustettiin
kirjaltaja Juho Raunion aloitteesta Raunistulan työväenyhdistyksen
voimin vuonna 1901. Ensimmäisen tilipussinsa Tanner käyttikin
polkupyörän hankintaan, sillä kaupanhoitajan tehtävät vaativat jatkuvaa
liikkumista ympäri Turun kaupunkia. Tannerin arki ei kuitenkaan ollut
sellaista kuin suuren osuusliikkeen johtajan arjen voisi kuvitella
olevan. Tannerin varsinainen työpaikka eli osuusliikkeen päämaja
sijaitsi matalassa puutalossa, joka oli Tannerin kuvauksen mukaan
puoliksi laho ja lattialla vilistävät rotat toivat rakennukselle oman
erikoisleimansa. Tannerin työhuone oli niin pieni, että konttoripöytä
vei siitä puolet, joten Suomen suurimman osuusliikkeen johtaja tuskin
koki olevansa suuri herra, kun hän teki liikkeensä tilauksia lattialla
välillä vilahtelevat rotat seuranaan.
Tuore kaupanhoitaja
ajautui politiikan syövereihin, kun hän yhdessä Juho Raunion kanssa
päättivät vastustaa osuuskauppojen keskusliikkeen perustamista Suomeen.
Tannerin mielestä keskusliikkeen perustaminen oli vielä aivan liian
aikaista ja sai käsityksilleen vahvistusta kirjeitse Saksasta Heinrich
Kaufmannilta. Sen sijaan maahan olisi perustettava yhteisostoliittoja,
jollaista Tanner ja Raunio alkoivat innokkaasti puuhata Lounais-Suomeen.
Tampereella
järjestettiin Suomen osuuskauppojen edustajien kokous, jossa oli
tarkoitus päättää keskusliikkeen perustamisesta. Tanner ja Raunio
matkustivat Tampereen kokoukseen vakaana tarkoituksenaan estää
keskusliikkeen syntyminen Pellervo-seuran suunnittelemalla tavalla.
Tanner ja Raunio olivat valmistautuneet kokoukseen huolellisesti ja
Tanner esitti kokousväelle oman alustuksensa, jossa hän vakuutti
yhteisostoliittojen olevan ylivoimaisesti parempi vaihtoehto Suomen
osuuskaupoille kuin jäykkä keskusliike. Yhteisostoliitto olisi voinut
Tannerin mukaan hoitaa samat tehtävät kuin suunniteltu keskusliikekin,
mutta vain paljon joustavammin. Tanner vastusti erikoisesti ajatusta
siitä, että tuleva keskusliike tulisi toimimaan tukkukauppana
osuuskaupoille. Tanner esitti käsityksenään, että Suomen osuuskaupat
olivat liian pieniä ja niitä oli vielä aivan liian vähän, jotta
keskitetysti johdettu tukkukauppa tai paljottaismyynti voisi olla
kannattavaa.
Tarkasti laaditusta strategiasta huolimatta Tanner, Raunio ja kumppanit jäivät kokouksessa vähemmistöksi ja osuuskauppojen keskusliikkeen perustaminen eteni vauhdilla. Kun kokous käsitteli perustettavan keskusliikkeen eli SOK:n sääntöjä Tanner oli vielä mukana aktiivisesti kokouksessa. Kun kokous muuttui SOK:n perustavaksi kokoukseksi niin Tanner ja lounaissuomalaiset osuuskauppamiehet siirtyivät viereiseen huoneeseen pitämään omaa kokoustaan, jossa Lounais-Suomen osuuskauppojen yhteisostoliittoa LOL:ia todenteolla hahmoteltiin (LOL perustettiin virallisesti seuraavana kesänä). Vaikka pöytäkirjojen perusteella kokous eteni varsin rauhallisesti, oli kokouksen ilmapiiri ilmeisen tulehtunut, sillä SOK:ta perustamassa ollut Juho Torvelainen muisteli, että naapurihuoneeseen siirtynyttä vähemmistöporukkaa kutsuttiin paikanpäällä pässikomiteaksi. SOK siis perustettiin maaliskuussa 1904, mutta Tannerin ja muiden turkulaisten voitoksi oli laskettava se, että SOK:hon liittyi sen alkuvaiheessa ainoastaan 12 osuuskauppaa maan 88 osuuskaupasta.
Vaikka Tampereen kokous olikin Tannerin poliittisen uran ensimmäinen merkittävä hetki se oli sitä osuustoimintapoliittisessa mielessä. Tampereen kokoukseen liittyi hyvin vähän varsinaisia ideologisia piirteitä. Ainoastaan paikalla Porin osuuskaupan edustajana ollut Eetu Salin käytti puheenvuoroissaan voimakkaasti sosialidemokraattista retoriikkaa. Silti LOL oli selvästi työväenliikkeen edustajien yhteenliittymä, jota voitiin pitää vastavetona porvarilliselle SOK:lle. Mitenkään kirkuva tämä vastakkain asettelu ei kuitenkaan ollut ja Tannerin mukaantulo varsinaiseen työväenliikkeen toimintaan tapahtui aivan toisaalla kuin tässä Tampereen kokouksessa.
Tanner liittyi pian Turkuun muuttonsa jälkeen paikalliseen työväenyhdistykseen ja oli yhdistyksen toiminnassa mukana jo syksyllä 1903. Tannerin sisäänajoa turkulaiseen työväentoimintaan joudutti roimasti se, että Tannerin vuokraisäntänä oli räätälimestari Kaarlo Kalke, joka oli erittäin aktiivinen sosialidemokraatti. Tanner tutustui pikavauhtia Turun keskeisiin sosialidemokraattisiin vaikuttajiin kuten N. R. af Ursiniin ja Taavi Tainioon. Toden teolla Tanner pääsi mukaan Turun työväenyhdistyksen toimintaan, kun häntä pyydettiin juhlapuhujaksi 5.6.1904 järjestettyyn juhlakokoukseen. Tannerin puhe käsitteli järjestäjän toiveiden mukaisesti 8-tunnin työpäivää.
Seuraava harppaus Tannerin
poliittisella uralla oli valinta puoluekokousedustajaksi. SDP:ssä oli
päätetty järjestää ylimääräinen puoluekokous 25.?29.9.1904, josta tuli
siis Tannerin ensi kohtaaminen sosialidemokraattien johtavien
poliitikkojen kanssa. Puoluekokous oli Tannerille suuri kokemus. Tanner
kirjoittaa muistelmissaan:
Ensi kertaa mukana olevalle tarjosi
oman mielenkiintonsa nähdä yhtaikaa koolla puolueen silloiset
silmäntekevät, joista oli yhtä ja toista lukenut ja kuullut, mutta joita
ei vielä ollut tavannut.
Tannerille näytti olleen kauhistus
se kuinka kovaa puolueen sisäinen kamppailu oli. Tanner muistelee
tulleensa kokoukseen siinä luulossa, että siellä oltaisiin kuin veljet
keskenään, mutta totuus osoittautuikin aivan toisenlaiseksi. Kova
kielenkäyttö ja henkilöön käyvä hyökkäily oli Tannerille outoa ja hän
tunsi olonsa omien sanojensa mukaan tuskaiseksi. Vaikka kielenkäyttö oli
kovaa, Tanner löysi puoluekokouksessa muutaman esikuvan, sillä hän
kertoo muistelmissaan, että erityisesti Taavi Tainion ja Eetu Salinin
sujuvasanaiset puheenvuorot tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen.
Kriisi
työnantajan kanssa ajaa Tannerin Englannin matkalle
Tannerin
poliittinen ura oli syksyllä 1904 nosteessa ja Vähäväkisten
osuusliikkeelläkin meni ihan mukavasti, joten olisi voinut olettaa, että
Tannerin elämä oli melko huoletonta. Tämä olettamus on kuitenkin väärä.
Tannerin ja Vähäväkisten johtokunnan suhteet olivat kiristyneet jo
alkuvuodesta 1904 ja syksyn aikana Tanner harkitsi jo eroamistakin.
Vaikka osuusliikkeen raha-asiat olivat varsin hyvällä tolalla oli
johtokunta milloin mistäkin syystä tyytymätön nuoreen kaupanhoitajaansa.
Erään kerran Tanner joutui omasta pussistaan korvaamaan pilaantuneet
sillit, joita hän oli myymälöihinsä tilannut. Tästä tapauksesta
karhentuneena Tanner oli äyskäissyt, ettei hän ehtinyt jokaisesta sillin
päästä haukkaamaan. Johtokunnan ja Tannerin välit huononivat jälleen
joulukuussa 1904, kun hänen epäiltiin hoitaneen joitain tilauksia omiin
laskuihinsa. Nämä epäilykset kuitenkin hälventyivät pian vuodenvaihteen
jälkeen, mutta johtokunnan ja Tannerin väliset konfliktit eivät olleet
ohi.
Seuraavan kerran johtokunta ja Tanner olivat napit
vastakkain palkan korotusasiassa. Osuusliikkeen kirjanpitäjän palkkaa
esitettiin nostettavaksi 120 markasta peräti 150 markkaan ja samalla
johtokunta esitti muitakin palkankorotuksia, mutta Tannerin palkasta
johtokunta ei puhunut halaistua sanaakaan. On päivän selvää, että
johtokunta halusi piikitellä kaupanhoitajalleen ja viesti meni myös
perille. Tanner tiesi viimeistään tämän tapauksen myötä, että hänen
eroanomustaan jo suorastaan odoteltiin johtokunnassa. Kiivaan
keskustelun jälkeen Tannerillekin esitettiin 10 mk:n korotusta palkkaan,
mikä ei tietenkään tyydyttänyt kunniastaan tarkkaa kaupanhoitajaa.
Vähäväkisten osuusliikkeen johtokunta ajautui keskinäisiin
erimielisyyksiin ja osuuskuntakokous toukokuussa 1905 päättyi yleiseen
riitelyyn siitä mitä Tannerin suhteen olisi tehtävä. Tanner otti
sekavassa tilanteessa "aikalisän" ja pyysi neljän kuukauden lomaa, joka
hänelle myönnettiin. Lomansa aikana Tanner suunnitteli toteuttavansa jo
pitkään haaveilemansa Englannin matkan.
Englannissa Tanner pääsi
tutustumaan osuustoimintaliikkeen syntysijoihin ja suurimpiin
osuuskuntiin maailmassa. Hän kiersi innokkaasti pääkonttorista toiseen
ja tutustui monenlaisiin tehtaisiin ja tuotantolaitoksiin ympäri
Englantia ja aina Irlannissa asti. Tanneria kohdeltiin hyvin ja häneen
suhtauduttiin varsin kunnioittavasti, sillä olihan hän
työväenosuusliikkeen johtohenkilöitä Suomessa. Ennen Tannerin Englantiin
lähtöä LOL oli tosin sopinut riitansa SOK:n kanssa ja yhdistynyt
käytännössä keskusliikkeen alaorganisaatioksi, joten työväenosuusliike
oli varsin läheisissä väleissä porvarillisen osuustoiminta keskittymän
kanssa.
Lomalle lähtiessään Tanner oli jättänyt taakseen aikamoisen mellakan Vähäväkisten osuuskaupassa. Tanner oli varmasti suunnitellut, että tilanne Turussa rauhoittuisi hänen lomansa aikana, mutta toisin kävi. Vaikka Tanner oli vielä maailmalla Vähäväkisten johtokunta päätti erottaa Tannerin. Tannerin kannattajat etupäässä Kalke ja Rainio yrittivät sitkeästi saada johtokunnan päätöksen kumotuksi. Useamman myrskyisän kokouksen jälkeen Suomeen vastikään palannut Tanner päätti antaa periksi ja tyytyä laittomaksi epäiltyyn erottamiseensa. Tannerin muistelmista välittyy voimakkaasti sellainen tunnelma, että Tanner oli itse asiassa melko helpottunut, kun hän pääsi irrottautumaan riitaiseksi muodostuneesta työsuhteestaan, vaikka hän toki koki epäonnistuneensa.
Vähäväkisistä potkut saanut Tanner ei jäänyt pitkäksi aikaa suremaan kohtaloaan, vaan hän päätti kokonaan vaihtaa alaa. Juho Torvelainen oli tarjonnut Tannerille toimittajanpaikkaa Wiipuri-lehdestä, jonka hän ottikin vastaan. Tannerin Viipurin aika oli värikäs. Eräänlaisen kohokohdan muodosti siinä Juho Torvelaisen sortuminen alkoholismiin, joka pakotti hänet eroamaan päätoimittajan tehtävistä. Näin ollen Tannerista nuoresta sosialistista tehtiin neljäksi kuukaudeksi suomettarelaisen sanomalehden vt. päätoimittaja.
Viipurin kauden jälkeen Tanner siirtyi Poriin Sosialidemokraatin toimittajaksi. Eetu Salinin osuus Tannerin Poriin muutossa oli aivan keskeinen, sillä hän piti kokeneen puoluejyrän esittämää kutsua lähes käskynä siirtyä Poriin. Taustalla oli varmasti myös SDP:n Oulun puoluekokouksen päätös siitä, että sosialidemokraattien ei pitäisi enää työskennellä porvarien lehdissä.
Porin alueen valitsijayhdistyksen kokousta pidettiin Porissa 25.11.1906. Tanner oli tässä kokouksessa sihteerinä ja Eetu Salin toimi sen puheenjohtajana. Salinin onnistui yllättää Tanner täydellisesti, kun hän luki valtiopäiväehdokkaiksi ehdolla olevien listalta muiden mukana Tannerinkin nimen. Muistelmissaan Tanner toteaa, ettei hänen ehdokkuudestaan ollut ennen tätä tilaisuutta mitään puhetta. Näin ollen voi sanoa, että Salin veti Tannerin mukaan valtakunnanpolitiikkaan. Tanner valittiin valtiopäiväehdokkaaksi jäsenäänestyksessä varsin suuren kannatuksen turvin, joten hän saattoi olla melko varma läpimenostaan Suomen ensimmäiseen eduskuntaan jo joulukuussa 1906, vaikka varsinaisiin vaaleihin oli vielä aikaa. Kun vaalit lopulta suoritettiin tuli Tanner valituksi kansanedustajaksi 8091 äänellä. Tannerin äänimäärä oli vaalipiirissä hyvää keskitasoa ja hänen kannatuksensa oli siis varsin vakuuttavaa.
Kansanedustajaksi pääseminen tarkoitti Tannerille myös muuttoa takaisin entiseen kotikaupunkiin Helsinkiin, missä hän pääsi jälleen mukaan osuusliiketoimintaan. Turun "Vähäväkinen" vaihtui vain Elantoon, jonka hallintoneuvoston jäseneksi entinen kaupanhoitaja nimitettiin syksyllä 1907. Ensimmäiset vuodet Elannon hallintoneuvoston jäsenenä Tanner oli ikään kuin tarkkailijan roolissa, mutta viimeistään vuodesta 1909 hän lukeutui osuusliikkeen keskeisimpiin johtajiin. Elannon toimitusjohtajaksi Tanner nimitettiin vuonna 1915.
Kahden yhteiskunnallisesti näin mittavan uran yhteen sovittaminen tuntuu nykypäivän näkökulmasta lähes mahdottomalta tehtävältä. Elannon johtajuus ja poliittinen ura olivat varmasti usein työlästä saada mahtumaan yhden miehen kalenteriin, mutta oli kaksoisroolista epäilemättä monia etujakin. Ensinnäkin työ Elannossa tarjosi Tannerille varmat ja melkoisen hyvät tulot, mikä puolestaan vapautti hänet monista poliitikon toimintaa rajoittaneista kytkennöistä. Yritysjohtajan ja liikemiehen ominaisuudessa hän pääsi lisäksi tutustumaan moniin porvarillisiin vaikuttajiin ja nautti epäilemättä jonkinmoista arvonantoa piireissä, joissa ei tavallisesti työväen edustajista sen suuremmin välitetty.
Tanner oli innokkaasti mukana valtiopäivätyössä, sillä hän oli jäsenenä valtionvarainvaliokunnassa ja toimitusvaliokunnassa sekä varajäsenenä lakivaliokunnassa. Kun Tanner oli vielä mukana Elannon toiminnassa, piti hänellä heti kansanedustajauransa alkupuolella hyvänlaista kiirettä, silti hän ei ollut poissa ainoastakaan ensimmäisten valtiopäivien istunnoista. Tannerin muistelmat antavat ensimmäisen eduskunnan toiminnasta varsin elävän kuvan. Kansanedustajat saattoivat puhjeta yhteislauluun istuntojen väliaikoja kahvilassa kuluttaessaan eikä tavattomia olleet nuorten miesten kesken käydyt painiottelutkaan, joihin Tanner epäilemättä otti mielellään osaa.
Sosialistisen kirjallisuuden
kääntäminen oli miltei muoti ilmiö työväenliikkeessä 1900-luvun alussa.
Myös Tanner tempautui tähän tendenssiin mukaan ja käänsi useita
sosialismin klassikoiksi luettavia teoksia. Suurimman osan
käännöksistään Tanner teki saksankielisistä alkuteoksista, mutta myös
muutamia ruotsin ja englanninkielisiä teoksia julkaistiin Tannerin
kääntäminä.
Väinön elämään ilmaantui vuonna 1907 Linda Anttila
niminen ylioppilas. Ensimmäisen kerran Väinö ja Linda kohtasivat
Ylioppilaiden Sosialidemokraattisen Yhdistyksen YSY:n kokouksessa. Linda
on myöhemmin kertonut, että hän kiinnitti huomionsa vakavaan
harmaapukuiseen nuoreenmieheen, joka otti kokouksessa selvästi
tarkkailijan roolin. Varsin pian Linda ja Väinö tiesivät löytäneensä
toisissaan elämänkumppaninsa, sillä he solmivat avioliiton helmikuussa
1909. Todellisena osuusliikemiehenä Tanner on kuvannut avioliittoaan
yhtiöksi rajattomalla lisämaksuvelvollisuudella.
Vasta-avioitunut Tanner löysi puolue-elämässäkin myötäisen puhurin ja nousi puoluetoimikuntaan keväällä 1909. Puoluetoimikunnan valinnan yhteydessä Yrjö Sirola mainitsi, että Tanner oli ollut sosialidemokraattisen ryhmän revisionistisen suunnan paras teoreetikko joka kirjoittaa ja toimii kyvykkäästi sen mukaan. Tämä sangen imarteleva kuvaus oli sikäli paradoksaalinen, että Tanner myöhemmin oudoksui teoreettista suhtautumista politiikkaan ja oli mitä suurimmassa määrin käytännöllisen reaalipolitiikan kannattaja.
Tannerin poliittinen korkeasuhdanne
jatkui vuoden 1910 vaalien jälkeen, kun valtiopäivät kokoontuivat
valitsemaan puhemiehistön. Tanner oli ehdolla 1. varapuhemieheksi ja
tuli kolmannella äänestyskerralla valituksi. Näin Tanner oli
29-vuotiaana kohonnut ensimmäistä kertaa valtiollisesti merkittävään
asemaan.
Tanner oli aloittanut kesken jääneet lakitieteen opintonsa
uudelleen vuoden 1908 syksyllä ja oli suoritellut opintojaan muiden
kiireidensä ohella. Valmistuminen oli Tannerille tärkeä asia eikä hän
halunnut poliittisten harrastustensa estävän opintojen päättämistä.
Niinpä Tanner kannattajiensa yllätykseksi ilmoitti, ettei olisi
käytettävissä, kun kansanedustajat valittiin vuoden 1911 valtiopäiville.
Kesän 1911 Väinö ja Linda viettivät Porkkalan saaristossa. Lomaillessa Tannerilla oli aikaa pohtia tulevaisuuttaan. Hän oli aiemmin keväällä valmistunut ja oli niin muodoin koulutukseltaan juristi. Hän oli hakenut juristinpaikkaa Helsingistä, mutta tuloksetta, joten katse täytyi suunnata muualle Suomeen. Tässä vaiheessa Tannerin päähän pälkähti, että hänen puoluetoverinsa Anton Kotonen pyöritti omaa asianajotoimistoaan Sortavalassa. Lyhyen kirjeenvaihdon jälkeen Tanner matkusti Sortavalaan ja vähintään yhtä ytimekkään tapaamisen jälkeen herrat Tanner ja Kotonen sopivat, että ensin mainittu aloittaisi juristina Kotosen firmassa vielä tulevana syksynä.
Keväällä 1913 Tannerin elämässä kääntyi jälleen uusi lehti, kun hän avasi oman asianajotoimistonsa. Tannerin entinen työnantaja Porin Sosialidemokraatti julkaisi ensimmäisen mainoksen 6.9., jossa todettiin varsin lakonisesti, että Väinö Tanner, asianajaja. Toimisto avataan tänään Helsingissä It. Heikinkatu 9. (Uusi Ylioppilastalo). Avoinna kello 10?2 ja 5?7. Puhelin 6852. Tanner ilmoitteli uudesta toimistostaan lehdissä melko innokkaasti. Työmiehessä Tannerin ilmoitus muuttui pian pysyväksi rivi-ilmoitukseksi. Työmies myös julkaisi lyhyen uutisen Tannerin asianajotoimiston avajaisista ja mainosti tässä yhteydessä häntä työväen asianajajana. Tanner oli ehtinyt jo saada melkoisesti nimeä osuustoimintamiehenä ja kansanedustajana, joten ei ole ihme, että hänen lakibisneksensä alkoivat rullata varsin mainiosti. Tannerin juristin ura jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän luopui hyvin kannattavasta toimistostaan jo vuonna 1915.
Tanner palasi takaisin valtiopäiville vuoden 1913 vaaleissa, mutta ehti istua kansanedustajana vain kolme kuukautta, kun I maailmansota keskeytti kansanedustajien työn eikä valtiopäiviä enää kutsuttu koolle ennen vuotta 1917. Tanner palasi myös puoluetoimintaan, kun hänet valittiin varajäseneksi puoluetoimikuntaan Tampereen puoluekokouksessa 26.10.?1.11.1913.
Tanner palasi Elannon hallintoneuvostoon vuonna 1914 ja oli mukana arvostelemassa osuuskunnan toimitusjohtaja kaksikkoa, joka jatkuvaan kritiikkiin kyllästyneenä erosi keväällä 1915. Syntyneessä tilanteessa hallintoneuvosto haki uutta toimitusjohtajaa lehti-ilmoituksella, mutta sopivaa ehdokasta ei ilmaantunut. Hallintoneuvosto pohti hankalaa tilannetta kokouksessaan kesällä 1915 ja päätti lopulta yksimielisesti Tannerin poissa ollessa pyytää tätä ottamaan toimitusjohtajan tehtävät hoitaakseen. Pesti Elannon toimitusjohtajaksi oli Tannerille erittäin mieluinen ja vaimonsa kanssa neuvoteltuaan hän päätti ottaa tarjotun työn vastaan.
Kun eduskunta kutsuttiin koolle vuonna 1917, oli sosialidemokraateilla valtiopäivien enemmistö ja näin ollen hallituksen muodostaminen ilman SDP:tä olisi ollut hankalaa. Toisaalta hallitusvastuun ottaminen oli sosialidemokraateille varsin vaikea asia, sillä puolue oli moneen kertaan päättänyt, ettei se voinut mennä hallitukseen niin kauan kuin Suomessa pitäydyttiin kapitalistisessa järjestelmässä. Houkutus hallitusvastuun ottamiseen oli silti suuri varsinkin siksi, että eturivin porvarit J. K. Paasikiven ja E. N. Setälän johdolla olivat ilmoittaneet hallituksen muodostamisen kuuluvan nimenomaan sosialidemokraateille. Tässä tilanteessa hallitusvastuusta vetäytyminen ei enää vaikuttanutkaan niin oikealta päätökseltä kuin aikaisempina vuosina.
Tokoin senaatin syntymiseen johti lopulta Paasikiven tekemä ehdotus siitä, että hän yksityisenä kansalaisena neuvottelisi porvaripuolueiden puolesta SDP:n kanssa hallituskokoomuksen muodostamisesta. Paasikivi oli uhannut, että porvaripuolueetkin vetäytyisivät hallitusvastuusta, ellei SDP suostuisi mukaan. Tällöin sortokauden ajalta peräisin ollut venäläinen senaatti olisi jatkanut aina seuraaviin vaaleihin saakka. SDP:ssä päädyttiin siihen, että työväen kannalta venäläinen senaatti olisi mahdollisimman huono vaihtoehto ja huono olisi konservatiivinen porvarisenaattikin, joten olisi kaikkien etu hieman rikkoa sosialistisen internationaalin sääntöjä ja mennä mukaan hallitukseen. Niinpä Tokoin hallitukseen tuli kaikkiaan kuusi sosialidemokraattia: siviilitoimituskunnan päälliköksi Julius Ailio, teollisuustoimikunnan päälliköksi Matti Paasivuori, kulkulaitostoimikunnan päälliköksi Väinö Voionmaa, kamaritoimituskunnan päälliköksi Wäinö Wuolijoki ja valtiovaraintoimituskunnan päälliköksi Väinö Tanner.
Elintarviketilanteen sääntelyn järjestämisestä tuli Tannerin johtaman toimituskunnan suurin urakka. Elintarvikelain valmistelusta vastasi pääasiassa W. A. Lavonius, jonka Tanner oli huhtikuussa 1917 nimittänyt lain valmistelijaksi. Elintarvikelain virallinen nimi "laki eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aikana ja sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa" oli melko epäselvä, mutta siitä sai jonkinlaisen tuntuman lain luonteesta, joka oli lyhyesti sanottuna yksityistä omistusoikeutta rajoittava. Lain tarkoituksena oli antaa senaatille keinot elintarvikesäännöstelyn järjestämiseksi tarvittaessa vaikka pakkokeinoin. Elintarvikelaki hyväksyttiin eduskunnassa yllättävänkin nopeasti, sillä yksityisomaisuuteen puuttunut lakiesitys oli aluksi hyvin epäsuosittu. Lopullisesti laki hyväksyttiin eduskunnassa 2.6.1917. Aivan ilman painostusta se ei kuitenkaan mennyt läpi, sillä senaatin piti uhata eduskuntaa erolla ennen kuin sen lakiesitys sai eduskunnan siunauksen.
Tokoin senaatti alkoi hajota heinäkuussa 1917, kun eduskunta hyväksyi ns. valtalain ja julistautui korkeimman vallan käyttäjäksi Suomessa. Venäjän väliaikaisen hallituksen alaisen Suomen senaatin jäsenet joutuivat silloin ylivoimaisten paineiden kohteeksi ja valtalakia kiihkeästi puolustaneiden sosialidemokraattien edustajat alkoivat yksi toisensa jälkeen irrottautua senaatista. Tanner pysyi senaattorin virassaan syyskuuhun saakka, jolloin Tokoin senaatti lopullisesti erosi.
Hektisten poliittisten vaiheiden jälkeen Tannerin onnistui järjestää kahden viikon loma myös Elannon toimitusjohtajan kiireisistä tehtävistä ja hän lähti maalle rauhoittumaan. Sosialidemokraattien lähtö senaatista oli ollut Tannerin mielestä kurja temppu ja senaatin eron jälkeen hän oli perin pohjin kyllästynyt kaikkeen politikointiin. Muistelmissaan hän kirjoitti seuraavasti: "Vakaasti päättelin, et¬ten enää puutu niin ikävään ja toivottomaan hommaan kuin politiikkaan." Tannerin vetäytyminen politiikasta ja työväenliikkeen radikalisoituminen vallankumoukselliseksi tapahtuivat kutakuinkin samoihin aikoihin. Tanner vastusti vallankumousyritykseen ryhtymistä jyrkästi. Vallankumouksellisen kansanvaltuuskunnan edustajat tarjosivat Tannerille finanssiministerin paikkaa, mutta siitä hän kieltäytyi ehdottomasti. Niinpä voikin sanoa, että vuoden 1918 sodassa Tannerilla oli syrjään vetäytyvän tarkkailijan rooli.
Sodan jäljiltä työväenliike ja SDP olivat pahasti hajallaan ja puolueen toiminta oli lähes pysähdyksissä pitkälle syksyyn 1918, kunnes 5.11. SDP valitsi väliaikaisen puoluetoimikunnan valmistelemaan puoluekokousta. Koiton talolla pidetyssä väliaikaisen puoluetoimikunnan kokouksessa puolueen johtoon nousi yksimielisellä päätöksellä Väinö Tanner, joka ryhtyi vimmaisiin puoluekokousvalmisteluihin apunaan puoluesihteeri Väinö Hupli ja vastikään vankileiriltä sangen kurjassa kunnossa vapautunut Taavi Tainio.
Ylimääräinen puoluekokous kokoontui sekin Koiton talolla 27.?29.12. Kokouksen avajaispuheessa väliaikainen puheenjohtaja Tanner tuomitsi laajasti väkivallan työväen luokkataistelun muotona. Tannerin esiintymistä voidaan hyvällä syyllä pitää vuoden 1918 sodan jälkeisen uuden työväenliikkeen linjapuheenvuorona, jonka tarkoituksena oli kannustaa työväenliikkeen aktiivisia toimijoita vaikeassa tilanteessa uudenlaiseen toimintaan, mutta myös vakuuttaa porvarillisille piireille, että jatkossa SDP:n toiminta tulisi olemaan tiukasti kansanvaltaista ja ennen kaikkea Suomen lakien mukaista. Kokouksen esityslista oli pitkä, sillä kiireellistä käsittelyä vaativia asioita oli todella paljon. Puoluekokous sujui kuitenkin rauhallisesti ja kokousväki oli lähes kaikissa päätettävissä asioissa yksimielinen, joten asioiden käsittely eteni kokouksessa joutuisasti. Kokouksen lopuksi puoluetoimikunnan (ja käytännössä puolueen) puheenjohtajiksi valittiin yksimielisellä päätöksellä Väinö Tanner ja Matti Paasivuori. Näin loppuvuodesta 1917 politiikkaan lopullisesti tuskastunut Tanner oli vain vuotta myöhemmin palannut takaisin politiikan tuulisille huipuille.
Keväällä 1920 Suomen hallitus nimitti erillisen komitean valmistelemaan rauhanneuvotteluita Neuvosto-Venäjän kanssa. Tähän rauhankomiteaan valittiin edustajia kaikista puolueista ja Tanner oli yksi sosialidemokraattien edustajista. Hallitus oli asettanut komitean tehtäväksi suunnitella sellaiset rauhanehdot, jotka saisivat mahdollisimman laajan kannatuksen myös eduskunnassa.
Varsinaiset rauhanneuvottelut alkoivat Virossa Tarton kaupungissa kesäkuussa 1920. Suomalaisten neuvotteluasetelma ei ollut helpoin mahdollinen, sillä eduskunnan oikeistoporvarien vaatimuksesta suomalaisten vaatimuksiin kuului Itä-Karjalan alueiden liittäminen Suomeen. Neuvosto-Venäjän valtuuskunnalla ei ollut pienintäkään aikomusta myöntyä suomalaisten ehdotukseen. Itse asiassa Suomen täytyi luopua myös vaatimuksistaan Repolan ja Porajärven pitäjien liittämisestä omiin alueisiinsa. Neuvosto-Venäjän valtuuskunta oli varsin tiukka vaatimuksissaan ja neuvottelut venyivät pitkälle syksyyn. Lopulta Suomen oli tyydyttävä Petsamosta Jäämerelle saamaansa reittiin, joka mahdollisti sen, että Suomi saattoi julistaa säilyttäneensä historialliset rajansa.
Suomalaisen neuvotteluvaltuuskunnan puheenjohtajana toimi J. K. Paasikivi, mutta myös Tannerin asema valtuuskunnassa oli huomattava. Voisi jopa väittää, että Paasikivi johti valtuuskuntaa yhdessä Tannerin kanssa tai ainakin tämän avustamana. Kotimaassa rauhanneuvotteluiden etenemistä seurattiin varsin kriittisesti. Kun lopullinen rauhansopimus tuli eduskunnan hyväksyttäväksi, sitä vastusti vain 27 edustajaa, mutta huomattavasti suurempi joukko oli vaatinut rauhanehtojen myöhempää räätälöintiä Suomelle paremmin sopiviksi.
Suomen valtuuskunnan toinen
sosialidemokraattien edustaja Väinö Voionmaa kirjaili päiväkirjaansa
omat luonnehdintansa suomalaisten valtuuskunnan jäsenistä. Voionmaan
arvio Tannerista oli sekä pitkä että värikäs ja hän kirjoitti
puoluetoveristaan mm. seuraavasti:
... Jokainen huomaa Tannerin
suuren asiallisuuden, järkevyyden ja tyyneyden. Ne ovat todella
ihmeteltävät. Hänen esityksensä ovat aina laaditut huomioonottamalla
niiden toteuttamismahdollisuuksia. Oikea "beräknaava" luonne. Hänen
havaintokykynsä on tarkka ja terävä... Mutta Tannerin tyyneys ei ole
kuolleen meren tyyneyttä. Tässä tyynessä lahdessa jos missään "se kala
kutee", tasaisesti, myöntelevästikin Tanner ajaa asioita, ylen
kuivakiskoisesti... Hänen kärsivällisyytensä on pitkällinen ainoastaan
sen vuoksi, että se sitten loppuisi sitä jyrkemmin. Hänen myrskynsä ovat
peljättäviä juuri sen vuoksi, että ne tulevat pitkäin poutain perästä
äkillisinä, räjähtävinä. Niin keväällä Helsingissä valtiopäivillä, niin
täällä useitakin kertoja.
Näistä Voionmaan arvioista saa
elävän kuvan siitä, millainen luonne Tannerilla poliitikkona oli.
Tavallisesti Tanner todella pitäytyi tiukasti asiakysymyksissä, mutta
jos asiat eivät sujuneet pienellä suostuttelullakaan niin kuin hän oli
suunnitellut, saivat jääräpäiset vastustajat helposti kokea Tannerin
luonteen tulisuuden, kuten Voionmaakin äskeisessä katkelmassa kuvaili.
Jaakko Paavolainen toteaa Tanner elämänkerrassaan, että Tanner palasi Tartosta täynnä itsetuntoa, sillä olihan hän näytellyt varsin keskeistä roolia rauhanneuvottelujen aikana. Vaikka Tarton matka olikin Tannerille henkilökohtainen menestys se ei taannut hänelle rauhaa puolueensa johtajana. Heti Tartosta palattuaan Tanner joutui oman puolueensa vasemmiston hampaisiin siksi, että SDP oli Tannerin johdolla liiaksi lipsunut luokkataisteluperiaatteistaan. Samaan teemaan liittyi myös Suomen Sosialidemokraatin päätoimittajan Hannes Ryömän erottamisvaatimukset. Tanner asettui kuitenkin puolustamaan Ryömää ja joutui tässä asiassa varsin yksinäiseen oppositioon.
SDP:ssä siis riitti Tannerille tekemistä, mutta kiirettä piti myös muilla rintamilla. Kommunistit nimittäin olivat vallanneet useita työväen kirjapaino ?ja sanomalehtiosuuskuntia ja nyt vuorossa näytti olevan Työväen Sanomalehti Osakeyhtiö, jonka toiminnassa Tanner oli tiiviisti mukana. TSOY:n ylimääräinen yhtiökokous pidettiin Koiton talolla Helsingissä 23.11.1920. Kokouksesta tuli erittäin kuuma koitos kommunistien ja sosialidemokraattien välillä. Sosialidemokraatit olivat taktikoineet edellisessä kokouksessa ja ajaneet yhtiön sääntöihin muutoksen, jonka mukaan jatkossa yhtiökokous tekisi päätökset osake ja ääni-periaatteen mukaan entisen mies ja ääni-periaatteen sijaan. Tämän jälkeen yhtiön osakkeita oli myyty takuuvarmoille sosialidemokraateille niin, että he saattoivat olla varmoja voitostaan yhtiökokouksessa. Kommunistit tulivat silti kokoukseen suurieleisesti tarkoituksenaan aiheuttaa mahdollisimman paljon sekaannusta ja tällä tavalla estää kokousta tekemästä päätöksiä.
Kokous olikin heti alusta alkaen varsin meluisa. Tannerin noustessa lavalle kokouksen avaajina kajahtivat kommunistien alas Tanner! huudot. Metelöinti jatkui, mutta kokouksessa suoritettiin parhaillaan puheenjohtajan vaalia, kun kommunistien johtajana esiintynyt Arvo Tuominen hyppäsi lavalle ja huudatti itsensä puheenjohtajaksi alkaen johtaa kokousta puheenjohtajan nuijaa pöydänkanteen paukutellen. Tuomisen muistelmien mukaan Tanner kysyi Tuomiselta mikä mies tämä oikein luuli olevansa, johon hän vastasi olevansa nyt tämän kokouksen puheenjohtaja. Tämä oli Tannerille liikaa ja kiukun puna levisi hänen totisille poskilleen. Kun Tuominen ei suostunut lähtemään puheenjohtajan paikalta, vaikka Tanner häntä erityisen painokkaasti tähän kehotti, päätti Tanner ryhtyä järeämpiin toimiin. Vanhana painin ja painonnoston harrastajana Tanner kyllä tiesi mistä mieheen oli tartuttava, jotta tämän sai liikkeelle. Niinpä Tuominen lensi lavalta kulisseihin niin, että rytinä kävi. Tämän jälkeen oli selvää, että kokous joutui sekasortoon pitkäksi aikaa. Tuominen ja kommunistit aloittivat oman kokouksensa ja paikalla olleet sosialidemokraatit jatkoivat varsinaista kokousta Kaarlo Harvalan johtaessa puhetta. Sosialidemokraattien kokous olikin pian valmis, mutta kommunistit jäivät vielä jatkamaan omaa kokoustaan. Tämä tapaus oli tietysti esillä myös lehdistössä ja varsinkin kommunistit ottivat tapauksesta kaiken irti Tanneria arvostellakseen.
Suomen Sosialistisen Työväenpuolueen eli SSTP:n taktiikassa tehtiin muutos 1920-luvun alussa. Aiemman jyrkkään taisteluun sosialidemokraattien kanssa tähdänneen politiikan tilalle tuli uusi yhteistyötä korostanut linja. Vuoden 1922 loppupuolella SSTP:n johto oli useampaan kertaan yhteydessä SDP:n johtoelimiin ehdottaen monenlaisia yhteistyöprojekteja. Aluksi näihin SSTP:n ehdotuksiin suhtauduttiin SDP:ssä penseästi, mutta ajanoloon yhteistyölle alkoi löytyä yhä enemmän kannatusta myös sosialidemokraattien leirissä. Niinpä Tanner ja muut oikeistososialidemokraatit taipuivat sosialistien yhteiseen julistukseen 19.1.1923. Molemmat vasemmistopuolueet julistivat, että he käyvät yhteiseen taisteluun eräissä puolueita yhdistävissä asioissa. Yksi esimerkki tällaisesta puolueita yhdistäneestä asiasta oli punavankien armahtaminen. Vasemmistopuolueiden yhteinen julistus synnytti porvaristossa suurta levottomuutta. Kallion hallituksessakaan ei katsottu sosialistien lähentymistä hyvällä ja hallitus käynnisti suuroperaation kommunistien nitistämiseksi. Kallion hallituksen elokuussa 1923 toimeenpanemat laajat kommunistien pidätykset olivat suoraa seurausta tammikuun julistuksesta. Porvariston reaktion rajuus varmasti yllätti Tannerin ja sosialidemokraatit ja he pyrkivätkin pian ottamaan etäisyyttä kommunisteihin oikeistoa rauhoitellakseen.
Vuosi 1923 oli Tannerille yksityiselämän puolellakin merkittävä. Tanner erosi kirkosta, kun se uuden kirkkolainsäädännön myötä tuli mahdolliseksi, mutta vieläkin merkittävämpää Tannerien elämässä oli Sorkin tilan ostaminen Lohjalta. Jaakko Paavolainen huomauttaa, että Tannerin maakaupoissa oli yksityisen liiketoimen lisäksi vielä poliittinenkin puolensa, sillä kartanon omistajana Tanneria ei enää mitenkään voinut mieltää vallankumoukselliseksi. Tannerin onnistui näin yksityisillä afääreillään pönkittää myös puolueensa asemaa kansanvaltaisena ja laillisena puolueorganisaationa.
Tapaus Väinö Hupli muodostaa mielenkiintoisen osan Tannerin 1920-luvun vaiheista. Huplien perhe oli ollut varsin läheinen Tannerien kanssa, tästä oli osoituksena vaikkapa Porkkalan saaristossa vietetty kesä 1914, jolloin Väinöt olivat paljon tekemisissä keskenään. Uutta työväenliikettä rakennettaessa Väinö Huplista tuli merkittävä kumppani Tannerille myös puolue-elämässä ja osuustoimintaliikkeessä Hupli toimi niin ikään Tannerin läheisenä työtoverina. Miesten väleissä alkoi esiintyä rakoilua jo vuonna 1923, mutta seuraavana vuonna mainitut herrat olivat jo ilmi riidassa keskenään. Väinöjen välirikko juontuu kiistoihin Kulutusosuuskuntien Keskusliitossa KK:ssa, jonka toimitusjohtajana toimi Hupli ja hallintoneuvoston jäsenenä Tanner. Hupli oli suurella innolla laajentanut KK:ta, mikä ei kaikilta osin miellyttänyt hallintoneuvostoa ja Tanneria. Muistelmissaan Tanner huomauttaa, että Hupli raivostui ankarasti pienestäkin vastustuksesta ja yhteistyö KK:n hallintoneuvoston ja toimitusjohtajan välillä kävi sangen hankalaksi.
KK:n hallintoneuvoston kokouksessa marraskuussa 1924 Hupli jäi uudistusehdotuksineen pahasti alakynteen ja tuohduksissaan hän jätti eroanomuksensa. Hupli luuli kuitenkin, että häntä pyydettäisiin jäämään toimitusjohtajan tehtävään ja kun näin ei tapahtunutkaan hän perui eronsa joulukuussa. Hallintoneuvoston kokous, jossa Hupli perui eronsa oli hyvin dramaattinen. Kun Huplille selvisi, että hallintoneuvosto oli jo myöntänyt hänelle eron kertoi Hupli Tannerille, että hän ei aikonut luopua työpaikastaan elävänä. Sanoipa Hupli vielä senkin, että Tannerkaan ei olisi näkemässä sitä, että hänet erotettaisiin. Tanner kertoi hallintoneuvostolle Huplin henkisen tasapainon järkkyneen ja ehdotti, että hänet vapautettaisiin heti tehtävistään. Hallintoneuvosto äänesti asiasta ja hyväksyi Tannerin ehdotuksen äänin 6?4, mutta päätti lopulta antaa Huplin jatkaa kuun loppuun saakka toimessaan.
Kiperää puheenjohtajakamppailua
Tannerin ja Matti Paasivuoren välillä voidaan pitää SDP:n vuoden 1926
puoluekokouksen eräänlaisena kohokohtana, mutta puolueen tulevaisuuden
kannalta merkittävämpi uudistus oli ministerisosialismin hyväksyminen
puolueohjelmaan. Vuosikausien oppositiossa pysyttelyn jälkeen
sosialidemokraattien kenttäväkikin odotti innolla mahdollista
hallituskautta. Pitkään ei sosialidemokraattien tarvinnut odotella
mahdollisuuttaan, sillä Kallion toinen hallitus kaatui marraskuussa 1926
SDP:n ja RKP:n yhteisin voimin. Kun ruotsalaiset kieltäytyivät
hallituksenmuodostamisesta, tarjosi presidentti Relander tehtävää
sosialidemokraateille ja Väinö Tannerille. Sopivan hallituskumppanin
puutteessa muodostivat sosialidemokraatit yksin maamme itsenäisyyden
ajan ensimmäisen vasemmisto ?ja vähemmistöhallituksen. Ministerit Tanner
valitsi hallitukseen taitavasti siten, että SDP:n kaikki eri suunnat ja
siivet pystyivät sanomaan saaneensa edustajansa valtioneuvostoon.
Tannerin
hallituksen alkutaipaleeseen liittyi useita uutuuksia ja
ennenkuulumattomuuksia. Suomen ensimmäisen naisministerin ura urkeni,
kun Miina Sillanpää tarttui toisen sosiaaliministerin salkunkahvaan.
Hieman yllättäen suurin poru oppositiossa nousi pääministeri Tannerin
pitämästä hallituksen ohjelmapuheesta, jollaista ei tavanmukaisesti oltu
aiemmin valtiopäiville esitetty. Hallitus pyysi äänestystä ohjelmasta,
mutta se ohitettiin kuitenkin ilmoitusasiana. Hallitusohjelmasta
päästiin äänestämään vasta, kun kokoomus teki pääministerin
poikkeuksellisesta toiminnasta välikysymyksen. Hallitus selvisi
ensimmäisestä välikysymyksestään äänin 116 - 62 ja sai näin epäsuorasti
eduskunnan tuen ohjelmalleen.
Suurin yksittäinen jupakka
Tannerin hallituksen ympärillä käytiin kuitenkin puolustusvoimain
lippupäivän paraatin järjestelyistä. Presidentti Relanderin terveys
heikkeni keväällä 1927 nopeasti ja hän joutui jäämään sairaslomalle,
jolloin pääministeri Tannerista tuli vt. presidentti ja myös
puolustusvoimain ylipäällikön sijainen. Tanner joutui tilanteeseen,
jossa hänen oli sosialistihallituksen johtajana otettava vastaan
suojeluskuntien marssi valkoisen Suomen voiton juhlapäivänä. Paraatin
vastaanottamisesta noussut kohu oli valtava. Kuvaavaa syntyneelle
keskustelulle oli, että vielä kolme vuotta myöhemmin vuonna 1930
järjestetyssä SDP:n puoluekokouksessa ylivoimaisesti eniten
puheenvuoroja käytettiin Tannerin paraatiin liittyvien tekemisien ja
tekemättä jättämisten puntarointiin.
Julkisen kalabaliikin keskittyessä lähinnä tulevan suojeluskuntaparaatin vaiheisiin Tannerin hallitus saattoi suomalaista yhteiskuntaa jäytäneen punavankien armahdusasian päätökseensä. Amnestialain nimellä tunnettu lakiesitys takasi läpimentyään armahduksen ehdonalaisessa vapaudessa tai muulla tavoin valvonnan alaisina olleille punaisten sotarikoksista tuomituille. Lisäksi laki palautti armahdettujen ja jo tuomionsa kärsineiden kansalaisluottamuksen.
Tannerin hallituksen olemassaolon ehtoja alettiin kyseenalaistaa SDP:n sisäisissä keskusteluissa jo keväällä 1927. Myös julkisuudessa alettiin pohtia, aikooko hallitus jatkaa millä hinnalla hyvänsä ja jos näin todella oli, mikä siinä tapauksessa erottaisi sosialidemokraattisen hallituksen sitä edeltäneistä porvariministeristöistä. Niin ikään poliittinen myötätuuli näytti olevan kääntymässä vastaiseksi ja aivan erityiseksi kompastuskiveksi hallitukselle osoittautui vuoden 1928 budjetin valmistelu. Hallituksen esityksessä sosiaalimenoja oli lisätty rutkasti ja koska sosialidemokraatit eivät olleet valmiita luopumaan puolustusmenojen nipistämisestä eivätkä viljatullien alentamisesta, alkoi hallituksen kaatuminen näyttää todennäköiseltä. Budjettineuvotteluiden "kuumaperuna" oli ollut suojeluskuntien valtiorahoitteisuus, josta sosialidemokraatit halusivat eroon, mutta josta oikeisto ei ollut valmis luopumaan. Tannerin hallituksen vuoden ja neljän päivän mittainen taival päättyi, kun hallituksen viljatulliesitys tuli eduskunnassa hylätyksi äänin 115 ? 74.
Vaikka sosialidemokraattinen hallituskokeilu jäikin lyhyeksi, kesti Tannerin hallitus enemmän iskuja kuin yleisesti oli uskottu. Tannerin hallituksen olemassaolo itsessään osoitti ainakin epäilevimmälle oikeistolle, että sosialidemokraatit olivat jättäneet vallankumoukselliset puuhat ja olivat vakavissaan ja laillisin keinoin rakentamassa suomalaista demokratiaa.
Tanner oli tullut SDP:n neljänteentoista puoluekokoukseen Helsinkiin palatakseen politiikan huipulle. Edellinen puoluekokous oli ollut myrskyisä taistelu tannerilaisten ja vasemmisto-opposition välillä. Vuonna 1930 Tanner halusi ehdottomasti välttää samanlaisen voimainkoetuksen. Hän piti tärkeänä sitä, ettei puoluekokous olisi keskittynyt liikaa oikeiston ja vasemmiston väliseen kinasteluun. Tanner toivoi väistävänsä kitkerät, mutta jo tavaksi tulleet vasemmiston kommentit omasta liiallisesta oikeistolaisuudestaan sekä porvarillisen parlamentarismin rummutuksesta.
Hannu Soikkanen toteaa, että Tanner palasi puoluepolitiikkaan enemmän lapualaisuuden rohkeana arvostelijana kuin oikeistolinjan edustajana. Juuri tällaisen käsityksen Tanner halusikin luoda. Hän oli pysytellyt tarkoituksella sivussa parlamentarismikeskustelusta, jonka saattoi ennakoida itselleen hankalaksi. Olihan jo etukäteen selvää, että Tanner joutuisi vastaamaan moneen kiperään kysymykseen johtamansa hallituksen kolmen vuoden takaisista tekemisistä.
Ylivoimaisesti kuumin keskustelun aihe Tannerin hallitukseen liittyen oli niin sanotun paraatijupakan selvittely. Kymmenissä puheenvuoroissa ihmeteltiin, miksi Tanner pääministerinä ollessaan oli ottanut suojeluskuntien paraatin vastaan. Rangaistukseksi entiselle pääministerille ehdotettiin tavanomaisen puolueesta erottamisen korvikkeena isällistä selkäsaunaa. Tannerin ratkaisulle löytyi silti ymmärtäjiäkin. Tanner kuitenkin puolustautui pitkässä ja perusteellisessa selvityksessään siitä miksi hänen oli ollut suostuttava ottamaan vastaan suojeluskuntien ohimarssi. Tanner selitti puoluekokoukselle muun muassa, että presidentti Relander oli pyytänyt paraatin hoitamista häneltä. Tanner katsoi velvollisuutensa olleen suostua presidentin pyyntöön. Tanner huomautti samassa yhteydessä, että tässä asiassa hänen suurin rikoksensa oli jäänyt puoluekokoukselta huomaamatta. Olihan Tanner neljä kuukautta maan vt. presidentti ja siten myös Suojeluskuntien ylin päällikkö.
Puoluekokouspöytäkirjaan
otsikolla Julistus taantumusta vastaan painetusta puheesta on
hahmotettavissa muutamia teemoja, jotka myöhemmin muodostuivat Tannerin
demokratian puolustuksen kannalta keskeisiksi. Muun muassa
kansalaisvapauksien koskemattomuuden argumentit tulivat esiin, kun
Tanner haki tukea puoluekokoukselta ajatuksilleen kansanvallan asemasta
aikansa suomalaisessa yhteiskunnassa sanoessaan:
Minä luulen
tulkitsevani kaikkien täällä olevien yksimielisen ajatuksen, kun sanon,
että meidän ei ole vapaaehtoisesti suostuttava minkäänlaisiin
kansalaisvapauden rajoittamisiin, esitettäköön niiden hyväksi kuinka
kauniita perusteluja tahansa. (Hyvä! Hyvä!) Kaikkein vähimmän on meidän
puoleltamme suvaittava edes mahdollisuutta tukea ja edistää semmoisia
suunnitelmia, jotka jollakin tavalla horjuttaisivat kansanvaltaista ja
parlamenttaarista hallitusjärjestelmäämme.
Tanner käsittelee
äärioikeiston aktivoitumista suoraan toimintaan, mikä oli hänen omien
sanojensa mukaan sosialidemokraattien suurin poliittinen huoli. Tannerin
mukaan Lapuan tapahtumiin suurimmat syylliset olivat kommunistit ja
toisaalta kansanliikettä kulisseista manipuloivat teollisuusjohtajat.
Puheenvuorossa
oli lähes sovittelevia sävyjä, joita kevään ehdittyä pidemmälle oli
enää turha etsiä Tannerin tai muidenkaan sosialidemokraattien puheista.
Kommunistien tekemisille Tannerilta ei siis riittänyt ymmärrystä, mutta
sen sijaan tavallisten talonpoikien suuttumusta ja heidän
mielenilmauksiaan hän piti luonnollisena vastauksena kommunistien
agitaatioon. Tanner antoi ymmärtää, että koko maahan levinneet
talonpoikaisväestön vihanpurkaukset olivat olleet välineitä
oikeistoradikaalien piirien valtapyrkimyksille:
Erinäiset
fascistisia ajatuksia hautovat henkilöt koettivat saada tämän
kansanliikkeen johdon käsiinsä ja kalastella sameassa vedessä. Sitten
syntyi yleinen liikehtiminen maassa, jolloin esitettiin jopa
lainvastaisiakin vaatimuksia. Tämä loi maamme politiikkaan paniikki
mielialan, jonka alaisena jouduttiin käsittelemään m.m. yhdistyslakia
tunnetulla seurauksella.
Kansanvallan kriisin aikaiseen
keskusteluun kuului oleellisesti kissanhännänveto siitä, oliko
lapuanliikkeellä kommunismin hävittämisen lisäksi muita tavoitteita.
Oliko kansanliikkeen voimaa kenties tarkoitus käyttää myös
sosialidemokraatteja vastaan? Ja ennen kaikkea, kaavailivatko oikeiston
radikaalit johtajat maahan diktatuuria tai jotain muuta uutta tapaa
hallita?
Vasemmistossa käsitys kansanliikkeen
taustavaikuttajista, rahoittajista ja ns. todellisista johtajista oli
jokseenkin samanlainen. Matti Lackmanin mukaan SKP:ssä arveltiin jo
vuoden 1929 lopulla, että lapuanliike oli kuin marionettinukke, jonka
narut olivat tiukasti "suurpääoman" ja "riistoporvarien" käsissä. Tässä
asiassa Tanner oli samaa mieltä kommunistien kanssa. Hänellä oli hyvä
syy epäillä, että lapuanliikkeen taustalla hääri salaperäisiä
vaikuttajia, jotka todella suunnittelivat kansavaltaisen järjestelmän
perusteellista remontoimista. Nimittäin joulukuun alussa 1929
kauppaneuvos ja tehtailija Rafael Haarla oli pyytänyt Tanneria ryhtymään
Suomen diktaattoriksi. Se, oliko tällä erikoisella ehdotuksella
laajempaa kannatusta, ei ole tiedossa, mutta Tanner selvästikin
ounasteli, ettei Haarla ollut yksin asiaansa ajamassa.
Tanner
oli Elannon toimitusjohtajana jatkuvasti tekemisissä maan tärkeimpien
teollisuusjohtajien kanssa. Siksi onkin syytä olettaa, että hänellä oli
jonkinlainen käsitys siitä, keitä muita saattoi olla Haarlan itsensä
lisäksi tämän tekemän ehdotuksen takana. Näihin Haarlan mahdollisiin
taustajoukkoihin Tanner viittaa puhuessaan fascistisia ajatuksia
hautovista henkilöistä.
Tanner jatkoi myöhemminkin kulisseissa
pysytelleiden oikeistoradikalismin kannattajien arvostelua, mutta ei
kuitenkaan ennen Mäntsälän kapinaa maininnut ketään heistä nimeltä. Tämä
oli osoitus Tannerin tavasta pitäytyä tarkasti faktoissa. Lakimiehen
pedanttisuudella hän vältti puhumasta asioista, joita hän ei pystynyt
tarpeen tullen näyttämään toteen. Lipsahduksiakin silti sattui.
Sellaisena mainittakoon hänen puheensa Kauhavalla ja Munsalassa
elokuussa 1933, jolloin hän innostui arvostelemaan Kivimäen hallitusta
siinä määrin räväkästi, että sai myöhemmin oikeudessa sakot
sanomisistaan.
Palataanpa vielä hetkeksi SDP:n neljännentoista
puoluekokouksen tunnelmiin. Tannerin puheessa erottui puolueväen
rauhoittelu ja pyrkimys osoittaa, että sosialidemokraateilla oli
edelleen kaikki edellytykset vastata lapualaisuuden haasteeseen
kansanvaltaisin keinoin. Puolueväen rauhoittelun tarve oli syntynyt
oikeistoradikalismin noususta. Mainittujen syiden lisäksi puolueen
kenttäväen rauhoittelu voidaan kytkeä yhteiskunnallisen normaaliuden ja
epänormaaliuden ongelmiin.
Tannerin kansanvaltaa puolustavissa
kannanotoissa esiintyi vuosina 1929-1933 usein maininta yhteiskunnan
epänormaalista tilasta. Tavallisimmin Tanner tarkoitti epänormaaliudella
lapuanliikkeen tekemiä laittomuuksia ja niiden aiheuttamia
hallinnollisia sekä oikeudellisia ongelmia. Lapuanliikkeen ollessa
voimakkaimmillaan sen vaikutus tunkeutui koko yhteiskunnan läpi rikkoen
jopa ihmisten henkilökohtaisen koskemattomuuden rajan. Normaaliudesta
tuli näin ollen jonkinlainen ihannetilanne, johon kansanvallan
puolustajien oli pyrittävä.
Tannerin ajattelussa epänormaalius
oli este demokratian toteutumiselle. Yhdistyslain käsittely oli
osoittanut, ettei painostusta eli epänormaalia toimintaa voinut
hyväksyä. Siksi sitkeä sääntöjen noudattaminen ja elämän jatkaminen
mahdollisimman normaalisti olivat itse asiassa parhaita keinoja
palauttaa yhteiskunnallinen tasapaino.
Tanner käytti puhuessaan
sosialistista retoriikkaa melko vähän silloinkin, kun hän puhui selvästi
sosialidemokraattiselle yleisölle. Tanner ei halunnut lietsoa jyrkillä
lausunnoilla paniikkia puolueväen keskuuteen. Toisaalta hänen oma
asemansa SDP:ssä oli ollut uhattuna sosialidemokraattien oikeiston ja
vasemmiston ristiriitojen vuoksi, eikä hän halunnut pilata paluutaan
linjaerimielisyyksien takia. Lisäksi Tanner toivoi omien sanojensa
mukaan vielä vappunakin, että lapualaisten uho laantuisi ilman suurempia
konflikteja ja varoi liikaa provosoimasta oikeistoa. Tanner halusi myös
tehdä selväksi, ettei sosialidemokraateilla ollut mitään tekemistä
kommunistien kanssa. Kuin varmimmaksi vakuudeksi hän karsi
yhteissosialistisiksi tulkittavissa olevat huomautukset puheistaan
mahdollisimman vähiin.
Maaliskuussa
1930 lapuanliike piti paljon kohua herättäneen kansankokouksen Lapualla.
Tanner julkaisi yhdessä J. W. Kedon, puheenjohtaja Kaarlo Harvalan sekä
puoluesihteeri Karl H. Wiikin kanssa kannanoton 19. 3. 1930 Suomen
Sosialidemokraatissa Lapualla pidetyn kokouksen johdosta. Tanner vertasi
Lapuan kokouksen vaatimuksia kommunistien aiemmin esittämiin
vaatimuksiin ja kirjoitti:
Samanlaista voimasanojen käyttöä
olemme saaneet kuulla lukuisissa kommunistien kokouksissa panematta
sille mitään merkitystä. Miksi olisi asia otettava toiselta kannalta,
jos joku pastori tai apteekkari menettää mielensä tasapainon. Tuommoiset
intoilijat tehdään helpoimmin vaarattomiksi, ellei heidän
suunsoitolleen anna suurempaa merkitystä kuin ne ansaitsevat.
Suomen
Sosialidemokraatissa julkaistu kirjoitus jatkoi selvästi
puoluekokouksesta alkaneella sosialidemokraattien kenttäväkeä
rauhoittelevalla linjalla. Tannerin kielenkäyttö oli tällä kertaa
terävämpää ja asiallisen kritiikin ohella Tanner käytti vähätteleviä ja
jopa ivallisiakin ilmauksia kuvatessaan Lapuan tapahtumia. Piikittelevä
kritikointikin viittasi siihen, että sosialidemokraattien johto oli
ottanut Lapuan kokouksessa esitetyt vaatimukset vakavasti.
Lehden
palstoilla SDP:n johtajatroikka esiintyi hyvin itsevarmasti. Yksi
toisensa jälkeen he vakuuttivat, ettei fasismilla ollut Suomessa
menestymisen mahdollisuuksia. Sosialidemokraateista K. H. Wiik oli
paneutunut perusteellisimmin fasismin menestymisen edellytyksiin
Suomessa ja kirjoittanut asiasta useita artikkeleita. Harvala ja Tanner
seurailivat fasismikannanotoissaan Wiikin teoreettisempaa ajatuksen
lentoa. Kuten edellä jo todettiin, kirjoituksessa pyrittiin
rauhoittelemaan huolestuneita lukijoita ja samalla vahvistaa käsitystä
siitä, ettei sosialidemokraatteja voi horjuttaa väkevilläkään puheilla.
Tanner ei kuulunut eduskunnan vahvuuteen keväällä 1930, joten hän ei päässyt valtiopäiväfoorumilla osallistumaan keskusteluun kansanliikkeen ja kansanvallan tulehtuneesta suhteesta. Tanner oli vielä maaliskuussa vähätellyt lapuanliikkeen merkitystä. Vapunpäivään 1930 mennessä tilanne oli muuttunut huomattavasti tukalammaksi, ja se näkyi Tannerin puheessa. Työväenliikkeen suuren päivän tunnelma oli erityisen tiivis. Lisämausteensa vuoden 1930 vappuun antoi SDP:n tunnuksena myöhemmin tutuksi tulleen punalipun julkistaminen. Tanner saattoi siis luottaa siihen, että hänen vappupuheensa huomioitaisiin myös oikeistossa. Kahteen aiemmin esillä olleeseen julkiseen esiintymiseen verrattuna Tannerin asenne lapualaisuuteen olikin nyt huomattavasti jyrkentynyt.
Tanner ei kuitenkaan ollut vielä valmis julkisuudessa myöntämään, että lapuanliikkeestä oli kehittymässä uhka puolueelle tai kansanvaltaiselle järjestelmälle. Suomen sisäpolitiikka oli kovimmassa myllerryksessä sitten vuoden 1918, mutta Tanner yritti edelleen vakuuttaa kuulijansa siitä, että lapuanliikkeen aikaansaama levottomuus laantuisi nopeasti ilman mitään erityisiä toimenpiteitä. Tanner siis pysyi oikeistoradikaalien merkitystä vähättelevällä kannallaan. Hän jopa sanoi maan valtiollisen elämän olevan nukkunutta ja paikallaan polkemista. Tämä kuvaa hyvin sitä, kuinka tärkeänä Tanner piti sosialidemokraattisen kenttäväen pitämistä rauhallisena. Ovi normaalioloihin oli pidettävä auki vaikka väkisin.
Reaalipoliitikkona Tanner varmasti oli jo vappuun 1930 mennessä ymmärtänyt, että lapuanliikkeen pysäyttäminen edellytti nimenomaan erityisiä toimenpiteitä. Hallituksen keinoihin Tanner oli menettänyt luottamuksensa, mutta demokraattiseen järjestelmään hän uskoi järkähtämättä. Jos Tannerin demokratianpuolustusta rinnastaisi tieteellisen tutkimuksen dispositioon, niin puoluekokouksen julistus ja maaliskuun kannanotot vastaisivat johdantoa ja taustoja selventävää lukua. Ensimmäinen käsittelyluku olisi ehdottomasti Tannerin puhe 1.5. 1930 Jyväskylän Lounaispuiston lavalla.
On tärkeää huomata, että Tanner ei ollut kelpuuttanut lapuanliikettä vastustajaksi ennen vuoden 1930 vappua. Hän oli puhunut taantumuksellisesta kiihkosta huomioon otettavana ongelmana ja myöhemmin henkilöinyt taantumukselliset kiihkoilijat mielensä tasapainon menettäneiksi kirkonmiehiksi ja apteekkareiksi. Jyväskylän vappupuheessa tämä asetelma muuttui ja samalla, kuten sanottua Tannerin otteet kovenivat. Hän puhui lapuanliikkeestä ensimmäisen kerran vastustajana. Tannerin mukaan oli tultu tilanteeseen, jossa piti tehdä valintoja. Piti valita puolustaako kansanvaltaista järjestelmää vai antaa oikeistoradikaalien kaikessa rauhassa ajaa omat uudistuksensa läpi.
Huomattava muutos aiempaan oli myös se, että Tanner ei enää tehnyt eroa teollisuusjohtajien fasismin ja talonpoikaisen oikeistoradikalismin välillä, vaan Tanner puhui oikeistokommunisteista eli fascisteista, jotka olivat aktivoituneet uudeksi liikkeeksi Lapualla edellisenä syksynä. Ymmärtäväinen suhtautuminen kommunismiin tuskastuneisiin talonpoikiin oli jäänyt puheesta pois ja tilalle oli tullut syytöksiä järjettömästä väkivallasta ja pelkurimaisesta piileskelystä.
Tannerin
Jyväskylän puhetta voi tulkita niin, että ulkoparlamentaarinen
painostus, väkivalta tai sillä uhkaaminen eivät sinänsä sulkeneet
lapualaisuutta tai mitään muutakaan toimijaa politiikan ulkopuolelle.
Jotta teko saattoi olla poliittinen, sen täytyi ensinnäkin olla julkinen
ja tekijän tai tekijöiden oli otettava tekemisistään vastuu. Tanner
tuomitsi väkivallan, mutta lapualaisten toiminnassa ehkä eniten häntä
ärsytti kansanliikkeen tapa väistellä vastuuta ja piilotella
rikoksentekijöitä. Tanner viittaa sanomalehti Työn Äänen kirjapainon
moukarointiin Vaasassa sanoessaan:
Sitä tuskin enää voi kutsua
valtiolliseksi väkivallanteoksi, sillä sen tekijät ovat osoittautuneet
siksi pelkureiksi, julkisuutta karttaviksi henkilöiksi, että he ovat
tähän saakka tekonsa kieltäneet, piileskelleet, jopa hankkineet
vastatodistuksia syyllisyyttään vastaan.
Tanner korosti
yleisen mielipiteen merkitystä jokaisessa kansanvallan uhattua asemaa
käsitelleessä puheessaan. Yksi syy tähän löytyy lapuanliikkeen
toimintatavoista, jotka oli viety sekä laillisuuden että samalla myös
valtion ja totutunnaisten politiikan tapojen ulkopuolelle. Tästä
muodostui Tannerille vaikea periaatteellinen ja sen myötä myös
käytännöllinen ongelma. Lapuanliike oli siirtynyt julkisen ja
ei-julkisen raja-alueelle. Sillä alueella oli Tannerin hyväksymin
keinoin vaikea toimia. Siksi Tannerin kannalta oli siis ensiarvoisen
tärkeää, että lapuanliikkeen johto tulisi julkisuuteen. Tanner pelkäsi,
että kansanvallan puolustaminen muuttuisi taisteluksi tuulimyllyjä
vastaan, ellei pian voitaisi osoittaa, keitä vastaan puolustus oli
suunnattu.
Tannerin puheet olivat vuoden 1930 aikana muuttuneet vaiheittain jyrkemmiksi niin, että kesäkuussa hänen kielenkäytössään alkoi näkyä pyrkimys vastata sanallisesti samalla mitalla lapualaisten uhoon. Tätä vaiheittaista radikaalistumista voi kutsua Tannerin profiloitumiseksi toisaalta lapuanliikkeen päävastustajaksi ja samalla yhä selvemmin kansanvallan puolustajaksi. Tämän ilmiön huipentumana voidaan pitää Tannerin puheita aseellisen voiman käyttämisestä lapuanliikettä vastaan.
Kansanvaltaan tyytymättömät tahot olivat pitkin 1920-lukua esittäneet monenlaisia muutoksia vallinneisiin demokratian ja parlamentarismin käytäntöihin. Vastauksena antiparlamentaarisille vaatimuksille Tanner toi kansanvallan puolustuspuheissaan säännöllisesti esiin edustuksellisen demokratian ylivertaisuuden ja vertasi sitä aina diktatuuriin. Tanner oli kuitenkin hyvin tiukasti sitoutunut siihen demokraattiseen tapaan, jota Suomeen oli vuodesta 1907 asti sisään ajettu. Tannerin puheissa tai teksteissä ei esiinny minkäänlaisia karsitun kansanvallan ajatuksia. Suomalaisen kansanvallan vastakohta, epätoivottava vaihtoehto ja demokratian kaventamisen seuraus Tannerin mielessä oli yksi ja sama asia eli oikeistodiktatuuri.
Heinäkuun alussa Tanner nousi puhujalavalle
Hakasalmen puistossa Helsingissä. Silloin hän juhlisti puheellaan
sosialidemokraattisen työläisnaisliiton
kolmekymmentävuotissyntymäpäivää. Tannerin puhe noudatteli tuttua
kaavaa. Kommunistien toiminta oli raivostuttanut oikeistolaiset
talonpojat, joidenka vihaa diktatuurimiehet halusivat nyt käyttää
hyväkseen sillä seurauksella, että Suomi oli saatettu väkivallanteoin
häiriötilaan. Tanner oli kesäkuussa ottanut uuden provosoivan tyylin
puheisiinsa ja jotain saman suuntaista hän oli punonut osaksi
työläisnaisten kunniaksi pitämäänsä puhetta.
Sos. dem.
naisliikkeen alkuaikoina 30 vuotta sitten oli pimeä venäläisvallan aika.
Silloin haluttiin hävittää suomalaisten oikeudet venäläisten toimesta,
mutta kansa ei alistunut tähän vaan nousi vastaan... Nyt on kumminkin
jälleen tilanne, joka muistuttaa liiton perustamisaikoja. Taantumuksen
uhka on nyt voimakkaana yli maan.
Tanner vertasi
lapualaisten väkivaltakampanjaa tsaarin ajan Venäjän sortokausiin. Tällä
melko viattoman näköisellä tempulla hän varmasti sai monen vanhan
aktivistin poskilihakset nykimään ja kasvot punehtumaan. Aktivistit
olivat isänmaallisia hiukan samaan tapaan kuin Tanner oli kansanvallan
puolustaja. Toisinajattelevat näyttäytyivät aktivisteille myös
epämoraalisina eivätkä pelkästään epäisänmaallisina olentoina. Tällainen
ajattelu on sukua Tannerin tavalle nähdä vastustajien politiikka
vääränä kieroiluna ja omiensa oikeana, puhtaana ja reiluna pelinä.
Sosialidemokraatit olivat vuoden 1918 jälkeen joutuneet jatkuvasti
todistelemaan oikeistoporvareille sitoutumistaan yhteisen isänmaan
etujen palvelemiseen. Tähän keskusteluun Tannerin vertaus antoi pikantin
lisämausteensa.
Tanner
oli jo kesäkuussa ihmetellyt, miksi hallitus ei ollut käyttänyt
kovempia otteita lapualaisia vastaan. Tampereella syyskuussa Tanner
vertasi kevään ja kesän 1930 tilannetta vuoteen 1917, jolloin hän oli
itse mukana Tokoin senaatin sosialidemokraattijäsenenä rauhoittelemassa
väkivaltaiseksi äityneitä työläiskaarteja. Hän painotti, että Tokoin
senaatilla ei ollut puhumisen lisäksi minkäänlaisia työkaluja radikaalin
liikehdinnän lopettamiseksi, kun palokuntaakaan ei saanut töihin
puhumattakaan poliisista tai suojeluskunnista. Tanner oli vaatinut jo
kesällä hallitukselta voiman käyttämistä lapualaisten palauttamiseksi
ruotuun ja Tampereen puheessaan hän toisti tämän vaatimuksensa,
Nykyisellä
hallituksella on voimaa. Miksi ei sitä käytetä? Hallitus vain
"neuvottelee" lapualaisten kanssa ja täyttää lapualaisten vaatimukset
usein jo etukäteenkin.
Tannerin puheet voiman käytöstä
saivat presidentti Relanderin hermostumaan. Päiväkirjassaan presidentti
tilitti tuntojaan Tannerin Tampereen esiintymisestä,
Tanner olisi
heti touko-kesäkuussa antanut määräyksen maan aseellisille voimille
palauttaa ´järjestys´ maahan... Kuinkahan monta nuorta miestä olisikaan
silloin armeijassamme ennemmin ampunut kuulan itseensä kuin rehellisiin
kansanmiehiin.
Tannerin innokkuus voimatoimiin lapualaisia
vastaan oli kieltämättä hämmentävää. Mitä Tanner oikeastaan tarkoitti,
kun hän puhui voimasta tai voiman käytöstä? Tarkoittiko Tanner
hallituksen voimalla tavanomaista poliisitoimintaa? Hän oli jokaisessa
lapuanliikettä käsittelevässä puheessaan arvostellut hallitusta siitä,
että kommunistien ärhentelyyn valtiovalta oli totutusti reagoinut
nopeasti, mutta lapualaisten kiihkeiksi yltyneisiin kokouksiin ei oltu
puututtu.
Tannerin mukaan lapualaisten kohteleminen kommunistien
tapaan olisi estänyt kesän 1930 väkivallan. Tähän aiheeseen Tanner
palasi heti päästessään ääneen valtiopäivillä lokakuussa. Hän olisi
kuitenkin ollut valmis menemään yleistä järjestyksenpitoa pidemmälle
lapualaisten läksyttämisessä. Hallituksen toimettomuuteen kyllästynyt
Tanner arvioi mitä seurauksia voimankäytöllä olisi saattanut olla.
Jos
tässä yhteydessä jonkun verran uhreja olisi sattunut, ei vika olisi
ollut hallituksen eikä lainkuuliaisten kansalaisten, vaan niiden, jotka
hinnalla millä tahansa ovat tahtoneet pitää meidän yhteiskuntamme
keinumistilassa.
Oliko Tanner kostonhimoinen? Kaipasiko hän
jonkinlaista hyvitystä punaisten kovaan kohtaloon vuonna 1918? Tuskinpa
vain. Tannerin oli kuitenkin vaikea hyväksyä, että oikeistolaiset
yhteiskuntarauhan häiritsijät saivat esivallalta osakseen paljon
lauhkeamman käsittelyn kuin vaikkapa punakapinalliset tai kommunistit
olivat saaneet.
Aseellisen voiman käyttämistä kättä pidempänä
kansanvallanpuolustamisessa on joka tapauksessa vaikea sovittaa Tannerin
maltillisen politiikan perinteeseen. Tannerin ajatusten kulkema matka
tammi-helmikuun puoluekokouksen monitasoisesta varovaisuuspolitiikasta
syksyn asevoiman käyttämisen vaatimuksiin tuntuu häkellyttävän pitkältä.
Puoluekokouksessa oli tosin pohdittu myös voimankäytön oikeutusta
taistelussa "taantumusta" vastaan. K. H. Wiik oli kirjoittanut vuoden
1929 puoluetoimikunnan menettelytapaesityksen johdannossa työväen
oikeudesta vastustaa fasismia myös diktatorisin keinoin. Wiikin mukaan
muihin kuin rauhanomaisiin toimiin voitiin ryhtyä vain siinä
tapauksessa, että puolustettiin parlamentaarista demokratiaa sitä
uhkaavalta fasistiselta väkivallalta. Tanner oli epäilemättä tutustunut
tähän Wiikin tekstiin, mutta silti on vaikea arvioida missä määrin se
vaikutti Tanner omiin mielipiteisiin voimankäytön oikeutuksesta. Vaikka
Tanner ei ollutkaan innostunut organisoimaan työväen omia joukkoja
väkivaltakoneeksi, olivat Wiikin ja Tannerin ajatukset vähintäänkin
samansuuntaisia.
Vaikka on totta, että Tanner oli merkittävä
yhteiskunnallinen vaikuttaja, ja kaikilla hänen julkisilla
kannanotoillaan oli merkitystä poliittisessa keskustelussa. On kuitenkin
tärkeää huomata, ettei Tannerilla ollut vuoden 1930 kevään ja kesän
aikana mitään tekemistä armeijan, poliisivoimien tai niiden komentamisen
kanssa. Hänellä ei yksinkertaisesti ollut valtaa määrätä mistään
toimenpiteistä lapuanliikettä vastaan ja siksi on kohtuullista väittää,
että Tannerin puheissa oli vahvasti jälkiviisaan oppositiopolitiikan
tuntua.
Tanner arveli, että lapuanliikkeen voima oli hiipumaan päin
ja että menettelytavat eli väkivaltapolitiikka tulisi koitumaan liikkeen
turmioksi. Tanner viittasi Tampereen puheessaan 15. 9. 1930 Vihtori
Kosolan samana päivänä julistamaan lapuanliikkeen kyydityskieltoon, kun
hän totesi
... terrori on aina kaksiteräinen miekka; jos
lapuanliike luopuu terrorista, ei kukaan ota sitä enää vakavalta
kannalta ? jos se taas jatkaa terroria, ei sitä enää kukaan vakavasti
kannata. Se on nyt luhistunut liike, joka tarvitsee vain armoniskun.
Tannerin
puheet voiman käytöstä olivat siis kansanvallanpuolustusta ja
lapuanliikkeen vastustamista kovimmillaan. Ennen vaaleja kovat sanat
olisi helposti voinut tulkita vaalipuheiksi, joiden tarkoituksena oli
kiinnittää mahdollisimman monen äänestäjän huomio kansanvallan puolesta
taisteleviin sosialidemokraatteihin. Vaalien jälkeen eduskunnassa
jatkunut Tannerin hyökkäys ei kuitenkaan enää ollut vaalipropagandaa.
Mahdollisesti Tanner toivoi puheillaan vauhdittavansa lapuanliikkeen
kansansuosion laskua ja antavansa näin armoniskun kompastelevalle
kansanliikkeelle.
Tannerin paluuta valtiopäiväpuhujaksi lokakuun 24. päivänä vuonna 1930 voidaan pitää sekä hänen henkilökohtaisena, että myös SDP:n sisäpoliittisena linjanvetona. Tanner hyökkäsi hallitusta vastaan kirpein argumentein ja kuvaili perusteellisesti kansanvaltaa kohdanneita vaikeuksia maassamme. Puheessaan Tanner sanoi, että maan sisäpolitiikassa oli tapahtunut käänne parempaan ja että lapuanliikkeen vaikutus valtakunnanpolitiikassa oli vähenemään päin.
Syksyyn 1930 asti Tanner oli puolustanut kansanvaltaa ja/tai vastustanut lapuanliikettä poliittisen yleisön ja äänestäjien eli kentän tasolla. Tanner oli antanut ymmärtää, että lapuanliikkeen olemassaolo oli ollut mahdollista taantumuksen eli oikeistoporvariston poliittisen voiman lisääntymisen takia. Lapuanliike oli Tannerin puheissa lokakuuhun 1930 saakka ongelma, joka piti ratkaista ensin, jotta paluu normaaliin poliittiseen elämään Suomessa voisi alkaa. Lokakuussa lapuanliikkeen ongelma näytti ratkenneen kuin itsestään, mutta siitä huolimatta oikeistoporvarillisen politiikan nousukausi edelleen jatkui. Tanner siirtyi kentän tasolta päättäjien tasolle eduskuntaan. Tannerin puheet suuntautuivat päättäjien tasolla laajemmin oikeistoporvarillista politiikkaa vastaan. Hallitus peri kansanliikkeen vaatimusten toteuttajana lapuanliikkeen roolin Tannerin arkkivihollisena. Tanner oli siirtynyt kansanvallanpuolustuksessaan uuteen vaiheeseen. Lapuanliikkeen aiheuttama välitön, ulkoinen uhka oli väistynyt ja järjestelmän sisäinen pysyvämpi uhka eli kokoomuslainen oikeistopolitiikka oli tullut tilalle.
Lokakuun 24. päivän
puheessaan Tanner käsitteli syksyn 1930 vaaleja. Hallitus oli
tiedonannossaan ottanut kunnian hyvin ja rauhallisesti sujuneista
vaaleista. Tanner ei ollut tyytyväinen hallituksen kantaan vaan
kommentoi:
On kyllä totta, että vaalit sujuivat paremmin kuin
aikanaan kesällä uskallettiin toivoa, mutta paljon on silti tapahtunut
laittomuuksia ja säännöttömyyksiä vaalien aikana. On havaittu, että
monessa kunnassa on ilman mitään oikeutta toimitettu äänioikeuden
riistoja: lukuisia henkilöryhmiä, varsinkin kommunistiseen puolueeseen
lukeutuvia, on yksinkertaisesti pyyhitty ääniluetteloista pois. Hallitus
on kieltänyt kommunisteilta kaiken vaalitoiminnan. Minkä nojalla, sitä
ei ole ilmoitettu.
Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus olivat
tannerilaisessa kansanvallan ymmärryksessä koskemattomia. Siksi Tanner
otti myös demokratian puolustuksessaan johdonmukaisesti esiin yleisen
äänioikeuden merkityksen kansanvaltaiselle yhteiskunnalle. Tanner
pelkäsi, että jos vaalien häiritseminen ja äänioikeuden loukkaukset
jatkuisivat pitkään, niin niihin ikään kuin totuttaisiin. Yleisen
äänioikeuden loukkaamattomuuden takaaminen oli siis Tannerin mielestä
ehdottoman tärkeää, mikäli haluttiin turvata aito edustuksellisuus
maassamme. Aidon edustuksellisuuden ongelmaan Tanner ottikin kantaa
puheessaan:
Tämä kaikki osoittaa, etteivät vaalit suinkaan olleet
normaaliset ja ettei eduskunnan nykyinen kokoonpanokaan siis ole
seuraus normaalisista vaaleista, vaan erikoisten olojen aikaansaama.
(Vasemmalta: Oikein!)
Tannerin väite, että erikoisissa
oloissa pidetyt vaalit olisivat vääristäneet eduskunnan paikkajakaumaa,
on mielenkiintoinen. Lapuanliikkeen painostuspolitiikalla oli varmasti
ollut vaikutusta vaalien lopputulokseen ja sen lisäksi porvaripuolueiden
vaaliliitot olivat vieneet laskennallisesti SDP:ltä peräti kuusi
edustajan paikkaa. Mutta olisiko Tanner pitänyt eduskunnan kokoonpanoa
vääristyneenä, jos SDP olisi kaikesta huolimatta pystynyt säilyttämään
määrävähemmistönsä valtiopäivillä. Sitä voi vain arvailla, mutta syksyn
1930 vaalitappio oli joka tapauksessa kova takaisku SDP:lle.
Sosialidemokraattien vuoden vaihdetta kohden jatkuvasti kriittisemmäksi
muuttunut oppositiopolitiikka selittyy osaksi tappiolla vaaleissa ja
myöhemmin kommunistilakien käsittelyssä.
Vaalien kulkuun
puuttuessaan hallitus oli Tannerin mukaan toiminut suorastaan
lainvastaisesti. Hallituksen syntilistan synkintä luettavaa Tannerin
käsityksen mukaan olivat kuitenkin laiminlyönnit, joiden seurauksena
suuri määrä vakaviakin rikoksia oli jäänyt selvittämättä. Laillisuus oli
Tannerin kansanvallanpuolustuksen peruselementtejä. Palatessaan
laillisuuden teemaan 24. lokakuuta Tanner väitti, että tuomioistuimet
olivat maassa tyhjänpanttina kun lapualaisten kostoa pelkäävät rikoksen
uhrit eivät uskalla tai viitsi tehdä rikosilmoituksia. Tanner huomautti,
että tavallisen kansalaisen silmin katsottuna näytti siltä, ettei
yhtään ainoata tapausta selvitellä. Tanner kuvasi osuvasti Lapuan kesään
kiinteästi kuulunutta pelon ilmapiiriä, kun hän puhui kansalaisten
turvattomuuden tunteista sanoen:
Semmoinen uhri, jota
valtiovalta ei halua suojella, vetäytyy mieluummin rauhaan, pakenee ehkä
kotipaikaltaankin, tahtoo joka tapauksessa itse huolehtia omasta
turvallisuudestaan, kun valtiomahti ei sitä tee. (Vasemmalta: Oikein!)
Oikeusjärjestelmän
rampautuminen vaikutti koko yhteiskuntaan. Ihmisten henkilökohtaisen
koskemattomuuden lisäksi uhattuina olivat myös poliittiset ja
oikeudelliset instituutiot. Tannerin mielestä ontuva oikeuslaitos ei
ainoastaan ollut menettänyt arvovaltaansa, kun se ei kyennyt puuttumaan
lapualaisten tekemiin rikoksiin, vaan vajaatoimisena oikeuslaitos
saattoi myös hallituksen ja eduskunnan hankalaan asemaan. Eduskunnan ja
hallituksen arvovalta oli sidottu niiden yhteistyönä syntyneisiin
lakeihin. Mikä olisi hallituksen ja eduskunnan funktio ja mikä
legitimoisi niiden aseman, jos lakien rikkomisesta ei joutuisi
vastuuseen? Laillisuuden kriisi ravisteli siis valtiojärjestystä sen
perusteita myöden.
SDP:n ehdokkaaksi valittu Tanner oli omien sanojensa mukaan presidenttikilvassa lähinnä mielenosoituskandidaattina. Tannerin ja sosialidemokraattien tavoitteena oli ensisijaisesti estää Svinhufvudin tai Kallion valinta. Tannerin menestymistä ei pidetty todennäköisenä ja siksi hän lupasi jo vaalitaistelun aikana tukensa Ståhlbergille. Siitä, kuinka tosissaan Tanner ehdokkuutensa otti, kertoo hänen muistelmansa tai paremminkin se, minkä Tanner jättää kertomatta. Tanner nimittäin sivuutti koko presidentinvaalin toteamalla, että sosialidemokraattien valitsijamiehet äänestivät toisessa ja kolmannessa äänestyksessä Ståhlbergiä, mutta Svinhufvud voitti vaalin. Omaa osuuttaan presidentinvaaleissa Tanner ei vaivautunut kommentoimaan mitenkään.
Tannerin vaalipuheissa näkyi se, ettei hän pitänyt omia mahdollisuuksiaan presidenttikilvassa kovinkaan hyvinä. Tannerin puhekiertue vaalien alla oli varsin lyhyt ja puheissaan hän tyytyi kertaamaan menneen vuoden tapahtumia lähes raportoivaan sävyyn. Presidenttiehdokkaana Tanner oli paljon säyseämpi, kuin mitä hän oli ollut eduskuntavaaliehdokkaana. Lapuanliike ja kansanvallan ongelmat olivat tietysti esillä myös Tannerin presidentinvaalipuheissa, mutta eivät enää niin korostettuina kuin kesällä ja syksyllä 1930.
Lapuanliikkeen vaikutusvallan vähetessä sen osuus poliittisessa keskustelussa pieneni, ja talouspolitiikka sekä erilaiset laman lievitysohjelmat saivat jatkuvasti enemmän huomiota osakseen. Kansanliikkeen haukkumisesta oli kuitenkin tullut Tannerille tapa. Se oli eräänlainen välttämättömyys, jolla saattoi osoittaa, kuinka heikosti maan asiat olivat. Poliittisen ilmapiirin muutos on havaittavissa myös Tannerin puheissa. Tanner otti vaalipuheisiinsa tammi-helmikuussa 1931 valtiontalouden ongelmat oikeistoradikalismin aiheuttaman uhan rinnalle.
Koko vuoden 1930
jatkunut kuulijoiden rauhoittelu oli Tannerin presidentinvaalipuheista
hävinnyt kokonaan. Tanner jopa korosti menneen vuoden epänormaaliutta ja
puhui vaarallisista ajoista, jolloin maassa olisi kaivattu
presidentiltä ja hallitukselta jämerämpää johtajuutta. Tanner oli
talvella 1930 pyrkinyt pitämään sosialidemokraattien kenttäväen
rauhallisena vakuuttamalla heille, että lapuanliike häviäisi itsestään.
Vuotta myöhemmin lähestymistapa oli päinvastainen. Tanner herätteli
turkulaisia kuulijoitaan sanomalla:
Mutta vaarahan ei silti vielä
ole täysin ohitse. Muistettakoon vain, millä silmin vuosi takaperin
katsottiin oloja, jolloin jokainen koetti tuudittaa itseään lepotilaan,
otaksuen, että siihen saakka sattuneet tapaukset olisivat tilapäisiä
eivätkä tulisi jatkumaan. Vieläkin voi sattua minkälaisia yllätyksiä
tahansa. Sen vuoksi on työväen luokan oltava jatkuvasti varuillaan ja jo
ajoissa pantava jyrkkä vastarinta käyntiin.
Tanner oli
puoluekokouksessa 1. helmikuuta 1930 sanonut luulevansa, että pahin
levottomuuden aika oli ohitse. Tannerin tilannearvio ei tuolloin olisi
voinut mennä paljonkaan enemmän pieleen, mutta vuotta myöhemmin
rauhoittelupuheen hylkääminen oli osoitus onnistuneemmasta poliittisen
ilmapiirin tulkinnasta. Kuihtuvan kansanliikkeen toiminta oli vuoden
1930 aikana pursunut laittomuuksia ja vallattomuutta, joista Tanner
mielellään syytti kokoomusta tai yleisemmin oikeistoporvareita. Tanner
ei enää pitänyt lapuanliikettä samalla tavalla konkreettisena uhkana
yhteiskuntarauhalle kuin aiemmin. Sen sijaan lapuanliikkeen kiistatta
epäonnistuneet manööverit sisäpolitiikassa tarjosivat Tannerille
retorisen kepin, jolla porvarien hätyyttäminen onnistui tilanteessa kuin
tilanteessa. Myöhemmin vuoden 1933 eduskuntavaalikampanjassa Tanner ja
sosialidemokraatit käyttivät lapuanliikkeen ja oikeistoporvarien
virheiden ja niiden seuraamusten kertaamista hyväkseen varsin
tehokkaasti.
Presidenttiyttä Tanner käsitteli lähinnä puhuessaan
presidentin valtaoikeuksista, joita hän vertasi Ruotsin ja Englannin
monarkkien valtaan. Tanner totesi Suomen presidentillä olevan
valtakunnassaan moninkertaisen vallan eurooppalaisiin kruunupäihin
verrattuna. Tässäkin yhteydessä Tanner muisti arvostella
porvaripuolueita. Tannerin mukaan presidentin valta oli perua vuoden
1919 tilanteesta, jossa oikeistolaisia monarkisteja oli täytynyt
hyvitellä jotta tasavaltainen valtiosääntö saatiin hyväksyttyä.
Tanner
piti presidentin valtaa siis liiankin suurena, mutta tähdensi, että
kuka tahansa tulisi valituksi tärkeintä olisi, että presidentti
sitoutuisi tiukasti demokraattiseen hallintotapaan. Tanner käsitti
presidentin toimenkuvan eräänlaiseksi tarkkailijaksi, jonka oli
pysyteltävä puoluepoliittisten intohimojen ylä- ja ulkopuolella ja
puututtava asioiden kulkuun silloin, kun hallituspuolueet olisivat
takertuneet takaperoiseen tai huonoon politiikkaan.
Ensimmäiset tiedot Mäntsälän kapinasta Tanner sai Helsingin Sanomien toimittajalta Lassi Hiekkalalta illalla 27.2.1932. Hiekkala soitti Tannerille tuskastuneena, kun ei hän ei ollut saanut ketään hallitukseen kuuluvaa kiinni ja vaikutti siltä, että hallituksessa ei oltu lainkaan tietoisia siitä, mitä Mäntsälässä oli meneillään. Hiekkala pyysikin Tanneria ryhtymään toimeen, jotta viranomaiset ja maan ylin johto saataisiin ajan tasalle. Tanner soittikin ensi töikseen pääministeri Sunilalle, joka sai nyt ensi kertaa kuulla Mäntsälässä puhjenneesta kapinasta. Tanner soitti myös oikeus ? ja sisäministereille, mutta ei saanut näitä langan päähän. Presidentti Svinhufvud sen sijaan keskeytti palaverinsa kenraalien kanssa keskustellakseen hetken Tannerin kanssa. Tanner patisteli presidenttiä armeijan lähettämiseksi Mäntsälään, mutta presidentti jarrutteli Tannerin intoa ja totesi, että antaa asiantuntijoiden ensin lausua asiasta oman mielipiteensä. Presidentti tarkoitti tällä tietysti parhaillaan palaveeraavia kenraaleitaan.
Mäntsälän kapina ei leimahtanut mitenkään tyhjästä, vaan oikeistoradikaalit olivat valmistelleet jonkin sortin vallankeikausta jo koko vuoden 1931 ajan. Joulukuussa 1931 oli levinnyt huhu kaappaushankkeista. Ilmeisesti aikainen talven tulo ja autokelien huonontuminen lykkäsivät kaappausta kevättalveen 1932. Alkuperäisen suunnitelman mukaan lapuanliikkeen miesten oli määrä vallata Helsinki itsenäisyyspäivänä 1931. Oikeistoradikaalien suunnitelma B oli kaappauksen aloittaminen Mäntsälästä. Maan ylin johto oli ollut varuillaan loppuvuodesta 1931, mutta talven aikana tilanne rauhoittui ja Tannerinkin mielenkiinto luultavasti kiinnittyi enemmän maailman lamasta selviämiseen kuin oikeistoradikaalien piirien puuhasteluun. Näin ollen voi väittää, että Mäntsälän miehet onnistuivat yllättämään Suomen kapinallaan, mutta alun yllätys olikin suurin piirtein ainoa asia mikä onnistui kapinan toteutuksessa. Kapina oli nimittäin hätäisesti ja suurella vimmalla toteutettu eikä sillä ollut minkäänlaisia onnistumisen edellytyksiä. Noin viikon kapinoinnin jälkeen koko kapinan johto joutui antautumaan ja tilanne lopullisesti laukesi.
Kapinan jälkiselvittely alkoi eduskunnassa maaliskuun 10. päivänä, kun hallitus antoi kansanedustajille tiedonantonsa kapinatapahtumista. Sitä seuranneessa keskustelussa Tanner vaati kapinallisille kovia rangaistuksia. Vuoden 1918 tapahtumien jälkiselvittelyt olivat tiheään esillä Tannerin puheessa. Tanner otti saman aiheen puheeksi joka kerran, kun hän vaati kapinallisille tuomioita. Punakapinallisten karusta kohtelusta oli helppo löytää perustelut sille, miksi Mäntsälän kapinallisiakaan ei pitäisi päästää liian helpolla. Tanner arvosteli hallitusta ankarasti siitä, että kapinan rivimiehet oli päästetty Mäntsälästä aseineen kotiinsa ilman, että edes heidän henkilötietojaan oli rekisteröity, saati sitten että kapinaan osallistuneita olisi jollain tavoin kuulusteltu. Myöhemmin kävi ilmi, että suojeluskuntapäällikkö Lauri Malmberg oli Mäntsälässä omin luvin kumonnut hallituksen määräyksen kotiin päästettävien kapinallisten luetteloinnista.
Keskustelu kapinaviikon tapahtumista jatkui huhtikuun 12. päivänä, kun hallitus toi eduskuntaan lakiesityksensä kapinaan rivimiehinä osallistuneiden armahtamisesta. Tanner oli jälleen äänessä ja vyörytti tottuneesti syytöksiään onnettomuuteen itsensä ajaneiden oikeistoporvarien niskaan. Kuukautta aiemmin Tanner oli käyttänyt arkailematta vuoden 1918 kapinallisten kohtelua esimerkkinä siitä kuinka perusteellisesti kapinallisia voitaisiin rankaista, jos siihen vain löytyisi poliittista tahtoa. Tästä teemasta Tanner ei luopunut armahduslakikeskustelussakaan, mutta keskeisimmäksi vaatimuksekseen hän kohotti todellisten syyllisten rankaisemisen. Tanner oli huolestuneen pannut merkille, että lapuanliikkeen taustavaikuttajien, siis kansanliikkeen harmaiden eminenssien tekemisistä oli julkisuudessa vaiettu. Tanner pelkäsi, että kapinan suunnittelijat ja niin ollen sen suurimmat syylliset eivät joutuisi lainkaan syytteeseen.
Suojeluskunnat olivat Tannerin
käsityksen mukaan tapahtuneeseen yhtä syyllisiä kuin
kapinansuunnittelijatkin. Niinpä suojeluskuntia olisi kapinan jälkeen
tuuletettava perusteellisesti. Tanner jyrähtikin, että koko
suojeluskuntajärjestön lakkauttaminen olisi Suomen tulevaisuuden
kannalta paras vaihtoehto, mutta koska se ei porvaristolle kuitenkaan
sopisi, olisi tyydyttävä vain erottamaan järjestöstä kaikki
epäluotettaviksi osoittautuneet jäsenet. Tanner kysyi eduskunnalta,
kuinka moni suojeluskuntalainen olisi ollut valmis aseelliseen
yhteenottoon kapinan kukistamiseksi. Hänen arvionsa mukaan halukkaita ei
olisi ollut kovinkaan monta ja siksi
suojeluskuntiin täytyisi käydä
käsiksi hyvinkin ankaralla kädellä, erottaa sieltä epäluotettavat
ainekset, ei ainoastaan päällystöstä, vaan myös miehistöstä. (Ed.
Pihkala: Pieni prosentti jäisi jäljelle! ? Vasemmalta : Oho,
kuulkaa!)... Eiköhän sovita silloin edustaja Pihkala, siitä että
suojeluskunnat olisi paras lopettaa? (Oikealta: Ei sovita!)
Tämä sanojen vaihto osoittaa, kuinka otolliseksi tilanne oli sosialidemokraattien kannalta muuttunut. Sisällissodan muisto oli sosialisteille ollut varmasti se kipein asia, josta poliittiset vastustajat ja etenkin porvarien äärimmäinen oikeisto oli muistanut heitä muistuttaa. Tähän liittyen piikki sosialidemokraattien lihassa oli ollut myös suojeluskuntalaitos, jonka pelkkä olemassaolo oli muistutus SDP:n vähemmän hohdokkaasta menneisyydestä. Oikeistoradikalismin mahalaskun myötä sosialidemokraatit saivat käyttöönsä sellaisia kielenkäytön aseita, joita vastaan he itse olivat toistuvasti joutuneet puolustautumaan.
Neljä vuotta myöhemmin Tanner joutui elämässään aivan uudenlaisten haasteiden eteen, kun hänellä todettiin vuonna 1936 pitkälle edennyt syöpä peräsuolessa. Kuoleman läheisyys ei voinut olla vaikuttamatta Tanneriin ihmisenä. Jaakko Paavolaisen mukaan Tannerin sairastumista ennen hän oli keskittynyt sosiaalisten reformien ajamiseen, mutta sairaudesta toivuttuaan Tanner muuttui entistä enemmän isänmaallisten agendojen eteenpäin viejäksi. Tannerin sairastumisesta on jäänyt vain vähän tietoja, sillä hän halusi pitää tämän asian mahdollisimman pienen piirin tietona. On todennäköistä, että Tanner leikattiin Tukholmassa keväällä 1936, mutta varmaa on, että hän oli jo täysin toipunut toukokuun lopulla, sillä hän osallistui silloin SDP:n puoluekokoukseen.
Tanner oli ollut presidenttiehdokkaana
jo vuonna 1931, mutta silloinkin aivan samalla tapaa kuin vuoden 1937
presidentinvaaleissakin hän oli asettunut eräänlaiseksi vasemmiston
protestiehdokkaaksi, jonka tarkoituksena oli estää Svinhufvudin
uudelleen valinta. Vuoden 1937 vaaleissa kampanjoitiin kuitenkin varsin
laajasti Tannerin puolesta, joten oli hyvin mahdollista, että SDP:ssä
tähyttiin jo seuraaviin vaaleihin ja valmisteltiin äänestäjiä Tannerin
myöhempään "tosiehdokkuuteen". Tämä kaikki jää kuitenkin spekulaatioiden
varaan, sillä Tanner ei koskaan saanut mahdollisuutta pyrkiä tosissaan
Suomen valtiopäämiehen vaativaan toimeen.
Kun pääministeri
Kallio valittiin vuoden 1937 vaaleissa presidentiksi, oli luonnollista,
että maahan muodostettiin kokonaan uusi hallitus. Sosialidemokraattien
ja hallitusvastuun välissä oli koko 1930-luvun seissyt järkähtämättä
presidentti Svinhufvud, joka oli ilmoittanut, että hänen hallitsemassaan
maassa eivät sosialistit ministerin salkkuja kannettavakseen saa.
Kallion valinta presidentiksi mahdollisti siis kokonaan uuden
hallituspohjan kokeilemisen ja syntyi Suomen historian ensimmäinen
punamultahallitus.
Uuden hallituksen pääministeripeli oli alusta
alkaen kiivas. Sekä SDP että Maalaisliitto olivat ilmoittaneet, että
pääministerin paikka kuului aivan luonnollisesti heille.
Sosialidemokraattien kannalta oli imartelevaa, että Tanneria pidettiin
yleisesti ansioituneimpana ja kokeneimpana kandidaattina valtioneuvoston
johtoon. Oikeistoporvarit olivat taas jyrkästi tämän suuntaisia
kaavailuja vastaan. Presidentti Kallio kertoi Tannerille kesällä 1939,
että maalaisliittolaisten oikeistolainen siipi oli uhannut erota
puolueesta, jos se menisi mukaan Tannerin vetämään hallitukseen. Kuuman
pääministerikysymyksen pitkittyessä kävi selväksi, että uusi
pääministeri täytyi löytää päähallituspuolueiden ulkopuolelta, siis
käytännössä Edistyspuolueesta. Tällaisen kompromissiratkaisun tuloksena
hallituksen peräsimeen valittiin A. K. Cajander.
Tanner ei ottanut tappiota pääministerikilvassa mitenkään henkilökohtaisesti, sillä hän jos kuka ymmärsi politiikan realiteetteja. Tannerin pääministeriys olisi raivostuttanut radikaalia oikeistoa ja siten vaikeuttanut maan sisäpoliittista tilannetta. Suomen pääministerinä Tanner olisi painanut myös ulkopoliittista vaakakuppia hankalaan suuntaan, sillä olisi ollut todennäköistä, että Suomen sosialistijohtoinen hallitus olisi hermostuttanut Saksan ulkopoliittista johtoa. Sitä paitsi Tannerin osaksi tullut valtiovarainministerin tehtävä oli huomattava virka sekin eikä valtiovarainministeriö ollut hänelle mitenkään vastenmielinen työpaikka. Pääsihän Tanner heti tuoreeltaan käsiksi erääseen mielipuuhaansa eli valtion talousarvion valmisteluun. Tanner oli nimittäin oppositiovuosinaan ollut hyvin aktiivinen budjettiasioissa, joten olettaa voi, että hän seilasi talousarvioita tehtäessä varmasti kuin kippari kotivesillään.
Sodan
aikaisen Suomen hallinto oli pitkälti kolmen koplan Ryti ? Mannerheim ?
Tanner käsissä. Tannerin ansiot Suomen sodanaikaisen talouden
järjestämisestä olivat kiistattomia, mutta sodan loputtua samat ansiot
osoittivat voittajan eli Neuvostoliiton näkökulmasta, että Tanner oli
eräs suurimpia yksittäisiä syyllisiä sotaan. Välirauhansopimuksessa
Suomi oli myöntynyt siihen, että se suostuu yhteistyöhön liittoutuneiden
(käytännössä NL) kanssa sotarikoksista epäiltyjen pidättämisessä ja
tuomitsemisessa.
Sotasyyllisyysoikeudenkäynnin alettua
marraskuussa 1945 päätti tuomioistuin vapauttaa syytetyt jutun
käsittelyn ajaksi. Tämä nostatti myrskyn neuvostojohtoisessa
valvontakomissiossa. Valvontakomissio painosti marras-joulukuun aikana
Suomen poliittista johtoa ankarasti vaatien syytettyjen vangitsemista.
Niinpä oikeus määräsi 21.12., että syytetyistä kolme - heidän joukossaan
Väinö Tanner - oli välittömästi vangittava. Valvontakomissio puuttui
vielä tuomioiden pituuksiin ja vaati tiettyjä vähimmäisrangaistuksia
kullekin syytetylle. Väinö Tanner tuomittiin 5 ½ vuoden mittaiseen
vankeusrangaistukseen.
Vuoden 1951 hallitusratkaisu tarkoitti paluuta 1930-luvulla alkaneeseen punamultayhteistyöhön. Punamultaan ei ajauduttu äkkiarvaamatta, vaan esimerkiksi Tanner oli vuoden 1950 aikana useaan otteeseen puhunut SDP:n ja maalaisliiton yhteistyön puolesta. Tannerin mukaan punamulta oli jopa ehdoton edellytys maan asioiden hoitamiseksi. Tästä kannastaan Tanner piti kiinni aina vuoden 1953 hallituskriisiin saakka.
Eduskuntavaalien jälkeen SDP:n eduskuntaryhmä kokoontui ensimmäiseen istuntoonsa ja tässä yhteydessä keskusteltiin siitä olisiko hallituspohjaa laajennettava vaalien perusteella. Unto Suominen ehdotti, että uuteen hallitukseen otettaisiin mukaan myös kommunistit ja kansanpuolue, mutta tätä ehdotusta asettui vastustamaan varsin arvovaltainen joukko johon kuuluivat mm. Tanner, Väinö Hakkila ja Matti Lepistö. Lopulta eduskuntaryhmä päätyi 11.9. pitämässä kokouksessaan suosittamaan hallituksen muodostamista entiselle pohjalleen.
Pääministeri Kekkonen joutui sairaala hoitoon pian vuoden (1951?1952) vaihteen jälkeen ja sairaalassa ollessaan hän kirjoitti kuuluisan pyjamantaskupuheensa. Puhe julkaistiin 23.1.1952 Maakansassa ja siitä noussut häly oli vähällä lyödä hallituksen hajalle. Kekkosen puheessa käsiteltiin skandinaavisten maiden puolueettomuusliittoa loogillisena jatkona Suomen ja Neuvostoliiton väliselle avunantosopimukselle. Kekkosen mukaan Suomen oli mahdollista ja tarpeellista pyrkiä entistä laajempaan yhteistyöhön muiden Pohjoismaiden kanssa. Yhteistyö voisi taata rauhan Pohjois- Eurooppaan. Sosialidemokraattien johdossa oltiin käärmeissään siitä, että Kekkosen puhe näytti olevan suunnattu Norjaa vastaan, missä työväenpuolue oli juuri asettunut kannattamaan maan NATO jäsenyyttä. Julkisesti sosialidemokraattien johtajat kritisoivat kuitenkin lähinnä Kekkosen menettelytapaa, kun hän oli julkaissut puheensa ilman, että hallituksen ulkoasiainvaliokunta olisi saanut sanoa puheen sisällöstä mielipiteensä. Pyjamantaskupuheesta noussut kohu oli näyttävästi esillä sanomalehdissä ja se tuli esiin myös eduskunnan puhemiehen K. A. Fagerholmin valtiopäivät avanneessa puheessa. Fagerholm näpäytti Kekkosta sanomalla, että Suomen oli tyydyttävä syrjästä katsojan rooliin ja näin pysyteltävä edelleen kansainvälisten kiistojen ulkopuolella.
Sosialidemokraattien eduskuntaryhmä käsitteli noussutta pyjamantaskupuhe kohua ja päätti 7.2.1952, että se antaisi tilanteen rauhoittua eikä lähtisi paisuttamaan tilannetta hallituskriisiksi. Puoluesihteeri Leskinen totesi, että tällaiseen juttuun kompastuminen olisi lähinnä noloa ja että hallituksen kaatamiseen tarjoutuisi kyllä tilaisuuksia jatkossa yllin kyllin. Tanner kiirehti tässä kohtaa hillitsemään puoluesihteeriä ja painotti, että punamultayhteistyötä olisi ehdottomasti jatkettava eikä hallituksen kellistämisestä kannattanut siksi edes puhua.
Hallitusyhteistyö oli seuraavan kerran vaarassa kariutua jo seuraavan kuun lopulla, kun päähallituspuolueet ajautuivat riitaan taloudellisen vakauttamisen jatkotoimenpiteistä. Tälläkin kertaa Tanner oli eräs äänekkäin sovinnon rakentaja. Tannerin mukaan kiistan pohjalla olivat SAK:n talouspoliittiset laskelmat, jotka olivat hänen mielestään täysin perusteettomia.
Hallituskriisin partaalla oltiin seuraavan
kerran jo lokakuussa 1952. Tällöin kiistan aiheeksi nousi maataloustulon
vakauttaminen. Tällä kertaa kriisi oli jo niinkin syvä, että ensin
sosialidemokraattiset ministerit ja siten koko hallitus ehti jättää
eroanomuksensa. Maalaisliiton ja SDP:n johdossa tehtiin kuitenkin
rivakasti töitä sen eteen, että hallitusyhteistyö pelastettaisiin ja
niin lopulta kävikin, että hallitus pääsi asiassa sopuun ja päätti
jatkaa työtänsä.
Sosialidemokraattien ja Maalaisliiton yhteistyö
lässähti lopullisesti kesällä 1953. Hallituksen sisälle oli syntynyt
jännitteitä erityisesti yleisen kustannustason alentamiseen liittyvissä
asioissa. Nämä jännitteet kasvoivat lopulta liian suuriksi ja hallitus
päätti erota, kun sen työn jatkaminen ei enää näyttänyt mielekkäältä.
Hallituksen eroamisen taustalla oli talouden taantumakausi, joka oli
lisännyt työttömyyttä niin, että työttömiä oli enemmän kuin kertaakaan
sodan jälkeen eli 65 700.
Hallituksen eroamisen jälkeen aloitettiin tietysti uuden hallituksen muodostaminen. SDP:n puoluetoimikunta ja eduskuntaryhmän työvaliokunta pitivät yhteisen kokouksen 7.7.1953, jossa ehdotettiin, että seuraavaan hallitukseen otettaisiin mukaan myös kokoomuksen edustajia. Tämän varsin radikaalin esityksen takana oli Väinö Tanner. Sosialidemokraattien valmiuksista lähteä hallitukseen kokoomuslaisten kanssa ei saatu koskaan selvää, sillä vain kaksi päivää mainitun kokouksen jälkeen presidentti Paasikivi nimitti Kekkosen neljännen hallituksen. Kekkosen kipparoimaan vähemmistöhallitukseen tuli maalaisliittolaisten lisäksi kolme ministeriä RKP:stä sekä kolme ammattiministeriä.
Moni asia oli sodan jälkeen muuttunut. Yksi niistä oli se, että Tannerista ja tannerilaisista oli tullut puolueensa oikeisto-oppositio eli asetelma oli kääntynyt kolmekymmentäluvusta päälaelleen. Ennen vuoden 1957 ylimääräistä puoluekokousta käytiin kiivas SDP:n sisäinen taistelu puoluekokousedustajien paikoista. Vastakkain olivat Väinö Leskiseen henkilöitynyt oikeistolainen siipi ja Emil Skogin taakse järjestynyt puolueen vasemmistoenemmistö. Tanner oli viimeistään vuodesta 1955 ollut kannanotoissaan ns. leskisläisellä linjalla. Missään nimessä hän ei kuitenkaan ollut puhtaasti leskisläinen, sillä monet Leskisen vastustajista olivat kaavailleet juuri Tanneria tämän vastaehdokkaaksi puheenjohtajavaalissa.
Puoluekokouksesta tuli suuri taistelu leskisläisten ja skogilaisten välillä. Emil Skog vetäytyi puheenjohtajakisasta, sillä puolueen jakaantumista kahtia haluttiin välttää viimeiseen asti. Tanner keskusteli ennen puoluekokousta Skogin kanssa ja kertoi tälle mielipiteenään, että skogilaisten ajatukset olisivat varsin näyttävästi esillä puoluekokouksessa ilman Skogin puheen-johtajaehdokkuuttakin. Tannerin mielipiteellä oli todennäköisesti vaikutuksensa Skogin päätökseen vetäytyä puheenjohtajuuden tavoittelusta.
Tanner oli tavoitellut molempien kiistelevien leirien tukea puheenjohtajakisassa, mutta se ei kuitenkaan onnistunut. Niinpä puheenjohtajan vaalista tuli äärimmäisen tiukka. Tannerin vastaehdokkaana oli K. A. Fagerholm, jonka ehdottomaksi vahvuudeksi oli arvioitu Neuvostoliiton suopeampi suhtautuminen häneen. Tannerin sotasyyllisyys oli edelleen Neuvostoliiton näkökulmasta erittäin suuri rasite. Neuvostomyönteinen skogilaisten joukko ryhmittyi pu-heenjohtajan vaalissa Fagerholmin taakse, mutta Tannerin onnistui voittaa istuva pääministeri mahdollisimman niukasti äänin 95?94.
Väinö Tanner ei enää asettunut ehdolle vuoden 1962 eduskuntavaaleissa ja seuraavana vuonna hän luopui myös SDP:n puheenjohtajuudesta. Pisimpään Tanner pysytteli mukana osuustoimintaliikkeessä, jonka toiminnasta hän jättäytyi sivuun vasta kunniakkaassa 83 vuoden iässä vuonna 1964. Viimeisen kerran Tanner otti osaa valtakunnan politiikkaan äänestämällä eduskuntavaaleissa maaliskuussa vuonna 1966. Viimeisinä vuosinaan Tanner ehti vihdoin totutella myös kotielämään. Vaimonsa Linda Tannerin mukaan Väinö yritti opiskella jopa joitain kotitaloustaitoja. Epäonnistuminen kananmunien keittämisessä latisti kuitenkin hänen orastavan kiinnostuksensa kotitöiden tekemiseen. Väinö Alfred Tanner nukkui pois Helsingin Auroran sairaalassa aamuyön tunteina 19.4.1966