In English
 
 

Sarjakuvakilpailu Metsän tuntu – Forest´s feeling - skogens känsla

Metsän tuntu -kilpailun voitti Juliana Hyrri sarjakuvallaan Laika. Pääpalkinto on 5000 euroa.

Metsän ei tarvitse aina tuntua turvalliselta, kääriä peittoonsa tai vetää syliinsä. Tuntuma voi olla myös hienovarainen, kuten Juliana Hyrrin sarjakuvassa Laikan tarina. Siinä metsä on taustaa, mutta osa henkilöhahmojen identiteettiä. Vuorovaikutus metsän kanssa voi tarjota myös uhkaa. Hyrri piirtää kauniisti ja kerrostaa tarinan tasoja mestarillisesti. Näin kuvailee raati kilpailun avoimen sarjan voittajaa.

Toisen palkinnon sai Anna Sailamaa teoksellaan Love Story (3000 euroa) ja kolmannen palkinnon sai Ivanda Jansone teoksellaan Metsän luominen (2000 euroa).

Love Story on raadin mukaan elävästi kuvitettu sarjakuva, jossa kerrotaan mummon ja lapsenlapsen suhteesta. Uniikki tyyli sekä lapsenomaiset elementit teoksen kuvituksessa tarinan kanssa, luovat nostalgisen haikean tunnelman lukijalle. Sarjakuva on kokonaisuudessaan herkkä mutta hurmaava tarina häilyvästä ihmissuhteesta nuoren näkökulmasta.

Metsän luominen -sarjan tekijä Jansone hallitsee todella hyvin välineensä. Lyijykynällä hän on luonut upeita syvyysvaikutelmia ja voimakkaan tunnelman. Tekstitön sarjakuva on vaikea laji ja tekijä on onnistunut hyvin, raati toteaa. Monitasoinen sarjakuva metsästä ja paperista.

Kilpailun lasten sarjan (6-12v) voitti Annikki Taskinen sarjakuvallaan Nassi Nallen Wild Life ja nuorten (13-17v) sarjan palkinnon sai Jessi Tikkanen.

Voittajien työt osoitteessa: vainotannerinsaatio.fi/kilpailu

Metsän tuntu…

Kaikilla on ajatuksensa, tuntemuksensa ja kokemuksensa metsästä – ei jätä suomalaista kylmäksi! - miten metsä tuntee tulevaisuuden? mikä on metsän mieli 2081? Metsä meille kaikille - metsän suojassa, metsän armoilla? Metsä meidän jälkeemme?

Sarjakuvakilpailussa voi myös viedä metsän viestiä sukupolvelta toiselle – isovanhempi kertoo ja nuori kuulija kuvittaa – tai toisin päin. Miten metsä ja suhteemme siihen kasvaa ja kehittyy – on metsänomistajan oikeudet, jokamiehen oikeudet – ja kummankin kiintymys metsään. Vuoden sisällä monella meistä suhde metsään on nopeasti muuttunut korona-epidemian ja terveydensuojelutarpeiden vuoksi – metsässä eristys muuttuu suojaksi.

Kilpailussa on avoimen sarjan lisäksi lasten sarja (6-12v) ja nuorten sarja (13-17v). Avoimeen sarjaan saatiin yli 120 kilpailutyötä eri tekijöiltä. Lasten ja nuorten sarjoihin saatiin 20 kilpailutyötä.

Kilpailutyöt arvioineessa ja voittajat valinneessa raadissa olivat Kati Kovacs, Harri Römpötti, Tiitu Takalo, Hans Nissen ja Anna Kuorikoski.

Kilpailun tulokset julkistettiin 13.11. Helsingin sarjakuvafestivaaleilla - https://sarjakuvafestivaalit.fi/

Kuvat ovat huhtikuussa 2021 julkaistusta Mika Lietzénin Taipumaton Tanner -sarjakuva-albumista, jota säätiö jakaa kirjastoihin ja kouluihin historian opiskeluun ja sarjakuvan tekemiseen ja lukemiseen innostamiseksi. Albumia voi myös ostaa kirjakaupoista (ainakin Akateeminen, Turun sarjakuvakirjakauppa ja Mika Lietzénin verkkokauppa).